Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

20. 01. 2024. 10:42 9

Hakeri iz Qilin-a pustili deo ukradenih podataka EPS-a

Objavljeni podaci Elektroprivrede Srbije na “dark vebu” predstavljaju upozorenje hakerske grupe “Qilin” nadležnima u tom preduzeću da će u slučaju da ne dobiju traženi otkup u ponedeljak 22. januara dostupnim za preuzimanje učiniti sve dokumente preuzete u napadu na informacioni sistem EPS-a pre mesec dana, smatraju izvori Danasa koji su upoznati sa načinom rada kriminalnih organizacija prisutnih na Internetu.

Podaci Elektroprivrede Srbije osvanuli su juče na blogu hakerske grupe “Qilin” uz link preko koga je moguć daunloud više od 34 gigabajta korisničkih podataka, na Onion mreži.

Korisnički podaci na blogu grupe “Qilin” izbačeni su nasumično bez jasnog redosleda koji bi mogao da pruži punu informaciju o sadržini dokumenata upravo zato što im cilj nije bio, bar ne u ovom trenutku, otkrivanje poslovnih tajni EPS-a već slanje poruke poslovodstvu i državi, kao vlasniku preduzeća, da hakeri ne blefiraju već zaista poseduju materijal koji može da dodatno kompromituje to preduzeće. Stručna javnost naime smatra da je do kompromitacije već došlo samim tim što su hakeri upali u sistem EPS-a i naneli značajnu štetu, pa tako ni danas nije moguće plaćanje računa za struju na šalterima tog preduzeća.

Eventualno objavljivanje korisničkih podataka, ugovora a posebno njihove vrednosti (što kompanije uglavnom vode kao poslovnu tajnu) Elektroprivredi Srbije može naneti daleko jači udarac, odnosno naneti štetu većih razmera.

Tome, da je cilj grupe “Qilin” da zastraši nadležne u EPS-u i tako ih motiviše za isplatu otkupa a ne da obelodani podatke do kojih je došla, govori podatak da je juče u toku večeri sadržaj vezan za poslovne aktivnosti Elektroprivrede Srbije sklonjen kao i da je najavljeno da će drugi deo podataka iz EPS-ove baze podataka objaviti u ponedeljak.

Da li je svojim upadom “Qilin“ zaista došao u posed dokumenata kojima bi mogao da kompromituje EPS ili pak nema ništa opipljivo da iskoristi, ali blefira do poslednjeg trenutka nadajući se da će realizovati svoju ucenu i tako ostvariti materijalnu korist je nešto što se, bar u ovom trenutku, ne može tvrditi sa sigurnošću. Dobro upućeni kažu da su obe opcije podjednako moguće.

Eksperti ističu i to da generalno gledano upad u informacioni sistem nekog preduzeća može dovesti do njegove kompromitacije i definitivno predstavlja ozbiljnu bezbedonosnu pretnju.

Niko od nadležnih se, bar dosad, nije oglasio povodom podataka koje je objavila grupa “Qilin” i pretnji da će kompletna dokumentacija do koje je hakerska banda došla upadom u informacioni sistem EPS-a biti objavljena u ponedeljak.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati