Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

08. 01. 2024. 15:51 3

Život na kredit: Standard se održava ZADUŽIVANJEM

Kada zakaže novčanik, tu je kredit. Gotovinski krediti su od prošlog novembra preuzeli primat nad stambenim, pošto su građani zaduživanjem pokušavali da održe kakav takav životni standard.

Od prvog do prvog. Slikoviti opis standarda građana, za koji više ni redovna plata često nije dovoljna.

S obzirom na rast cena, svakodnevne potrebe i visinu plata i svakodnevne potrebe ljudi su prinuđeni da privremeni spas traže u kreditima. Pa posle nekog vremena i u njihovom refinansiranju. I tako se ulazi u, ekonomski rečeno, spiralu, a narodski vrzino kolo iz kog je je teško i skupo izaći.

- Kad imate visoke inflatorne pritiske, da biste zadržali sa jedne strane vaš standard, vi ste prinuđeni da, ako to iz plate ne možete da isfinansirate, idete ka bankama - objašnjava Milan Nedeljković, vanredni profesor na FEFA.

I ka bankama se ide. Iz godine u godinu sve je više keš pozajmica. Udruženje banaka objavljuje - skoro milion i 250 hiljada partija gotovinskih kredita je otvoreno u bankama. Toliko da je ukupna suma keš kredita premašila i stambene. Gotovinskih je oko šest milijardi evra, stambenih 5,64 milijarde.

A za šta se pozajmljuje? Popravka po kući, novi aparat, nameštaj ili garderoba, ponekad i redovna plaćanja kao što su registracija automobila ili poneki put. Može li se bez toga? Beograđani kažu da ne.

- Mislim da ne može, pogotovo ako imamo u vidu prosečnu platu u Srbiji i Beogradu i prosečnu cenu potrošačke korpe.

- Nikad kredit u životu nisam uzeo.

- Verovatno da je potrebna neka "pomagalica".

- Za kola se uzimaju krediti, za neke kućne stvari uglavnom ne.

- Ja imam kredit, ali ne mogu da živim. Moram da radim još pet posova. Dobro, nije pet, ali dva. I posle njih moram da radim posao, šta da radim.

- Ne može ni sedam dana da se preživi sa platom.

Pitanje je dokle će tako moći. Dosad su neke stvari i išle na ruku onima koji pozajmljuju - dugi rokovi otplate i ne tako visoke kamate. Ali..

- Mislim da smo sada u situaciji da je keš kredit mnogo skuplji nego što je bio pre dve godine i sad treba dobro da razmislim da li mi je taj keš kredit potreban ili ne. Naravno, ako sam u bezizlaznoj situaciji, ja ću morati da idem ka tome, ali ako već uzimam keš kredit za nešto što bi se moglo posmatrati kao neka ne nužna stvar za mene, onda možda u ovoj situaciji nije dobra stvar da to uradim - objašnjava Milan Nedeljković, vanredni profesor na FEFA.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati