Društvo i ekonomija

[ Izvor: Novaekonomija.rs ]

29. 02. 2024. 05:31 0

Ovaj kredit građani Srbije najviše uzimaju

Krediti odobreni stanovništvu su u poslednjem kvartalu 2023. godine pali za 3,4 milijarde dinara ili za 0,2 odsto na međugodišnjem nivou, usled smanjenja stambenih kredita za 6,9 milijardi dinara i manjeg zaduženja po tekućem računu (pad od 2,4 milijarde dinara). Istovremeno, povećano je zaduživanje po osnovu keš kredita (za 3,5 milijarde dinara) i potrošačkih kredita, objavila je Narodna banka Srbije (NBS) u Izveštaju "Trendovi u kreditnoj aktivnosti".

Međugodišnji rast kredita stanovništvu usporavao je sve do pred kraj 2023. godine, što je posledica rasta kamata na kredite, dodaje se u Izveštaju, piše Novaekonomija.rs.

Keš krediti su, kao najdominantnija pozajmica u ukupnim kreditima stanovništvu, blago povećali učešće u ukupnom zaduživanju na 44,7 odsto u decembru (sa 44,3 odsto koliko je bilo u septembru), dok je učešće stambenih kredita istovremeno smanjeno sa 39,7 odsto na 39,3 odsto.

Prosečna kamatna stopa na novoodobrene dinarske kredite stanovništvu u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila je 12,7 odsto i u odnosu na treći kvartal blago je snižena za 0,7 procentnih poena.

Istovremeno, kamatna stopa na dinarske stambene kredite (12,1 odsto) nije promenjena.

Prosečna ponderisana kamatna stopa na novoodobrene evroindeksirane kredite stanovništvu smanjena je u proseku u četvrtom kvartalu za 0,9 procentnih poena, na 6,4 odsto. Kamatne stope na stambene kredite snižene su za 1,5 procenti poen na 5,1 odsto u četvrtom kvartalu prošle godine u odnosu na treći kvartal 2023.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati