Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

05. 01. 2024. 07:00 5

Državni službenici će imati VEĆE dnevnice

Od 6. januara državni službenici će, na ime dnevnice za službeni put u Srbiji, dobijati 1.000 dinara, a ne 150 dinara, kao do sada.

Usvajanjem izmenjene uredbe, Vlada Srbije podigla je iznos dnevnice za putovanja u zemlji za državne službenike i nameštenike.

Ipak, i sa ovim povećanjem na 1.000 dinara, dnevnica je i dalje manja nego što je bila pre više od osam godina.

Naime, u oktobru 2015. godine, Vlada Srbije je uredbom smanjila dnevnice za službena putovanja u zemlji državnim službenicima sa dotadašnjih 2.556 dinara na 150 dinara, dok su devizne dnevnice sa 65 evra smanjene na 15 evra.

Devizina dnevnica za službeni put u inostranstvo ostaje iste.

- Državnom službeniku i namešteniku nadoknađuju se troškovi ishrane i gradskog prevoza u mestu boravka u inostranstvu u iznosu od 15 evra na svaka 24 časa provedena u inostranstvu - predviđeno je ovim propisom.

- Povećanjem službene dnevnice Vlada je prihvatila zahtev Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost, čiji su predstavnici još 6. februara 2023. godine na sednici Socijalno-ekonomskog saveta podneli inicijativu za izmenu Uredbe o naknadi troškova i otpremnina državnih službenika i nameštenika u delu gde se definišu iznosi dnevnica za službena putovanja - navode u ovom sindikatu.

Nezavisnost ukazuje da su, praktično, "zaposleni u državnoj upravi i javnim preduzećima od oktobra 2015. godine do danas iz svog džepa plaćali najveći deo troškova, pre svega ishrane tokom boravka na službenom putu".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati