Društvo i ekonomija

D. Ljutić

04. 01. 2024. 17:40 21

NAROD DA POŠTUJE USTAV Predsednik Srbije kako mu se ćefne

Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja, to je krivično delo za koje se za sada tereti 18 od 38 uhapšenih učesnika protesta u Beogradu 24. decembra prošle godine. Odluka da se uhapšenima na teret stavi tako teško krivično delo predstavlja svojevrsni oblik zastrašivanja. Od trenutka izbora na mesto predsednika Republike, Aleksandar Vučić je u velikom broju situacija izlazio izvan propisanih ustavnih okvira. Tako je predsednik ocenjivao rad ministara, te je najavljivao smene istih, obećavao zabranu gradnje MHE, javno presuđivao ko je kriv a ko nije, iznosio informacije iz istraga, javno čitao podatke iz tajnih dokumenata.

Jedna od čestih aktivnosti predsednika Srbije jesu napadi na sudstvo i sudije. Sudije i tužioci u današnjoj Srbiji osećaju politički pritisak koji dolazi sa televizijskih ekrana sa kojih nezadovoljan predsednik želi da obara i menja njihove odluke. Predsednik u tu svrhu koristi govor mržnje, uznemiravanje, prejudiciranje, zastrašivanje, narušavanje autoriteta.

Nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili na javnom skupu i pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja, to su krivična dela za koje se za sada tereti 18 od 38 uhapšenih učesnika protesta u Beogradu 24. decembra prošle godine.

Prema članu 309 Krivičnog zakona, pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja podrazumeva nameru da se silom svrgnu najviši državni organi ili njihovi predstavnici. Odluka da se uhapšenima 24. decembra na teret stavi tako teško krivično delo, predstavlja svojevrsni oblik zastrašivanja.

Od trenutka izbora na mesto predsednika Republike, Aleksandar Vučić je u velikom broju situacija izlazio izvan propisanih ustavnih okvira. Tako je predsednik ocenjivao rad ministara, te je najavljivao smene istih, obećavao zabranu gradnje MHE, javno presuđivao ko je kriv a ko nije, iznosio informacije iz istraga, javno čitao podatke iz tajnih dokumenata. Svako mešanje predsednika države u rad Vlade i sudske vlasti predstavlja flagrantno kršenje Ustava.

Bivši sudija Ustavnog suda Srbije Svetozar Čiplić izjavio je svojevremeno da je predsednik Aleksandar Vučić zbog nepoštovanja Ustava i ustavnih ovlašćenja od Srbije stvorio ustavnu anarhiju. On je i istakao da je, od kada je stupio na dužnost predsednika Srbije, Aleksandar Vučić prekršio Ustav više stotina puta. Podsetio je da svako mešanje predsednika države u rad vlade i sudske vlasti predstavlja flagrantno kršenje Ustava. Čiplić je rekao da narod ima pravo na pobunu kada vidi da vlast ne poštuje Ustav.

- Kada vlast vlada ne poštuje ustavne odredbe, po međunarodnim demokratskim običajima narod ima pravo da se pobuni protiv takve vlasti kako bi se odbranio Ustav. Ustav je ugovor između naroda i vlasti. Ako vlast ne poštuje Ustav, narod ima pravo da kaže: "Sad ćemo da vas sklonimo!" - zaključuje Čiplić.

Vučić je čak poručio sudijama da prekinu da se bave zaštitom Ustava, da ga ne štite od predsednika Srbije i da se bave time šta oni mogu da urade u borbi protiv najopasnijih mafijaša u Srbiji, ubica i narkodilera. Zatim je dodao da nikada neće odustati od borbe protiv narkodilera i ubica. Predsednik Republike je tako optužio sve sudije, odnosno one koje brane Ustav, a to je opet funkcija svih sudija, da se ne bore protiv ubica i narkodilera i da su nesposobni i neefikasni, te da zloupotrebljavaju svoje pravo da javno govore o političkim pritiscima na nezavisnost sudstva. Takvim izjavama predsednika Republike narušava se autoritet sudstva u javnosti, što je u suprotnosti sa brojnim ustavnim, konvencijskim, zakonskim i podzakonskim zabranama.

Osim toga, time se izražava očekivanje da sudije treba da presuđuju i javno govore kako političke vlasti to od njih očekuju. I kao i u prethodnim izbornim ciklusima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je i ovog puta kršio Ustav i zakone Srbije, vodeći kampanju za Srpsku naprednu stranku, koristeći funkciju na kojoj se nalazi, a koja bi morala da bude neutralna i da predstavlja sve građane.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 21

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Muzikalni magarac

Anketa

Ko će osvojiti titulu u ABA ligi?

Rezultati