Društvo i ekonomija

D. Ljutić

15. 11. 2023. 06:52 15

ŠTRAJKOVI Obećanja SNS-a stižu na naplatu

Ova vlast još jednom je dokazala, čak i kada želi da pokaže da hoće da izađe u susret nekim zahtevima, da je posredi prevara. Ono što se do sada pokazalo, to je da SNS nije spreman ni na kakav dijalog, ni na kakav dogovor i ni na kakvo priznavanje greške. Ali, očigledno je da su ovi poslednji protesti pokazali da razmere otpora i reakcije moraju biti mnogo ozbiljnije. Na to režim nije bio spreman.

Novi sindikat Kliničkog centra Srbije (UKCS) najavio je da će u 12 časova održati štrajk ispred upravne zgrade u Beogradu, zbog toga što, kako su naveli, premijerka Ana Brnabić i ministarka zdravlja Danica Grujičić nisu odgovorile na protestno pismo usvojeno na zboru zaposlenih u UKCS-u. Kako se navodi u saopštenju tog sindikata, posle okupljanja ispred zgrade UKCS protestna kolona će krenuti prema zgradi Vlade Srbije. 

Tako talas štrajkova zapljuskuje Srbiju. Pored UKCS, na ulicama su poljoprivrednici, poštari a spremaju se i malinari... Svi oni su i ranije pravdu tražili na protestima. Čelnici Vlade Srbije su ih pozivali na sastanke, obećavali im sve i svašta. Sada obećanja SNS-a dolaze na naplatu.

Ova vlast još jednom je dokazala, čak i kada želi da pokaže da hoće da izađe u susret nekim zahtevima, da je posredi prevara. Ono što se do sada pokazalo, to je da SNS nije spreman ni na kakav dijalog, ni na kakav dogovor i ni na kakvo priznavanje greške. Ali, očigledno je da su ovi poslednji protesti pokazali da razmere otpora i reakcije moraju biti mnogo ozbiljnije. Na to režim nije bio spreman.

Ali, onaj ko se više od 20 godina hrani u skupštinskom restoranu, bavi se sada grđenjem naroda na ružan način, da su svi sad na ulicama nekakvi neradnici i da su štrajkovi čista politika. Servilnost prema stranim investitorima na račun prava radnika koju svakodnevno demonstrira predsednik Srbije, preuzela je i premijerka Ana Brnabić. Od početka mandata premijerki je važnije privlačenje investitora od radničkih prava.

Traktori su ponovo na putevima u blokadi. Više udruženja paora je blokiralo puteve sa zahtevom da se uredi Berza poljoprivrednih proizvoda, dodela subvencija po hektaru od 35.000 dinara i da im se dizel na pumpi prodaje bez akcize. Na poziv na razgovor koje im u ponedeljak poslalo ministarstvo nisu se odazvali jer su, kako kažu, sve svoje zahteve predali pre godinu dana. Dok ministarstvo tvrdi da su motivisani politikom, oni tvrde da su motivisani opstankom.

 - Nama je u maju obećano da ćemo od 1. januara naredne godine moći da na pumpama točimo "plavi dizel“ bez akcize sa PDV-om. Pošto od dogovora do danas ništa nije urađeno kako bi to bilo omogućeno paorima, resorno ministarstvo je donelo odluku da mi na pumpama plaćamo punu cenu, a onda će Ministarstvo finansija nama refundirati novac kada podnesemo zahtev. Mi smo protiv toga, jer to nije praksa nigde u okruženju i ne možemo to da prihvatimo -  izričit je Damir Perčić, lokalni poljoprivrednik.

Istovremeno, poštari širom Srbije štrajkuju već treću nedelju. Traže povećanje plata i žale se zbog manjka zaposlenih. Ni jedni, ni drugi, ne odustaju od svojih zahteva. Spaja ih to što su na ivici egzistencije, a za stanje u kojem se nalaze krive državu. Zbog toga se međusobno podržavaju da istraju u svojim zahtevima.

Zbog loše situacije u voćarstvu, malinari su poručili da će morati da se pridruže protestima poljoprivrednika. Neka se pripreme...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Gol(f)man

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati