Društvo i ekonomija

[ Izvor: Vreme ]

16. 11. 2023. 19:54 3

Republički zavod o inflaciji: Kako Mali kaže...

Oktobarska inflacija bila je 8,5 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku. Pre Zavoda ovaj podatak je objavio ministar finansija Siniša Mali.

Republički zavod za statistiku objavio je kolika je bila inflacija u oktorbu i to isti podatak koji je pre nekoliko danas naveo i ministar finansija Siniša Mali.
Potrošačke cene u oktobru ove godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su 8,5 odsto, dok su u poređenju sa decembrom 2022. godine u proseku povećane sedam odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Pre nego što su podaciji o inflaciji u Srbiji objavljeni na sajtu Republičkog zavoda za satistiku, Ministar finansija Siniša Mali izneo ih je javno i to kao rezultat rada vladajuće stranke.

Šta je poskupelo?

Kako se navodi, cene proizvoda i usluga lične potrošnje u oktobru u odnosu na septembar u proseku su zabeležile rast od 0,3 odsto.

U oktobru, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama "obrazovanje" (2,9 odsto), "odeća i obuća" (1,7), "zdravlje" (0,8), u grupama "alkoholna pića i duvan", "oprema za stan i tekuće održavanje" i "restorani i hoteli" (za po 0,5 odsto), "stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva" (0,3) i u grupama "transport" i "rekreacija i kultura" (za po 0,2 odsto).

Pad cena zabeležen je u grupi "komunikacije (-0,1 odsto), a cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale, naveo je Zavod.

Nije normalno

To što je ministar finansija Siniša Mali pre Republičkog zavoda za statistiku izašao sa podacima o oktobarskoj inflaciji izazvalo je polemiku u javnosti i pitanje odakle ministru podaci o inflaciji pre RSZ-a?

Ekonomisti tvrde da su naši političari uvek bili privilegovani u korišćenju javnih podataka, ali to ne bi smelo da bude normalno.

Tako je profesor na TMF Petar Đukić rekao je da su naši političari uvek bili privilegovani u korišćenju javnih podataka.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Dejan Šoškić takođe je istakao da je to proceduralna greška i da nijedan državni organ ne bi trebalo objavljuje fleš procene RZS.

- Postoje procedure i rokovi i to treba da se poštuje. Informacije postaju zvanične tek onda kada ih objavi Zavod za statistiku, a do tada one nisu konačne. Osim toga, RZS obračunava inflaciju, a Narodna banka Srbije ima zadatak da vodi politiku koja utiče na inflaciju. Ministar finansija nema razloga da se tu oglašava - izjavio je Šoškić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati