Društvo i ekonomija

[ Izvor: NovaS ]

02. 11. 2023. 08:42 4

Zakon promenjen da se odloži penzija predsednice Ustavnog suda?

Sudije Ustavnog suda više neće morati da idu u penziju kada napune 65 godina. Ako žele mogu u penziju tek sa 45 godina radnog staža. Ta, samo jedna od brojih izmena zakona, ekspresno je usvojena prošle nedelje u Skupštini. Cilj je, prema rečima sagovornika Nove, da se produži mandat aktuelnoj predsednici Ustavnog suda, Snežani Marković, koja bi za šest meseci morala u starosnu penziju.

Dok je javnost bila okupirana izmenom medijskih zakona i usvajanjem budžeta, Zakon o ustavnim sudijama izmenjen je nečujno ali sa glasnim posledicama. Predsednica Ustavnog suda Snežana Marković, kojoj na tom mestu trenutno otkucava drugi mandat, neće morati da se penzioniše u aprilu sledeće godine kada bude napunila 65 godina.

- Poluge uticaja prema Ustavnom sudu i svakom drugom sudu je predsednik suda i zato je vlasti stalo da neko na tom mestu ostane i duže nego što piše u Zakonu. Sadašnja predsednica Ustavnog suda spada u tu kategoriju i zato je čuvaju. Njima je važno da predednica Ustavnog suda trpi njihove pritiske možda čak i osluškuje šapate dnevne politike. To je razlog zašto se predsednica ne smenjuje - istakao je Zoran Ivošević, bivši sudija Ustavnog suda.

Miodrag Gavrilović, član odbora za pravosuđe smatra da je ovo loše rešenje.

- Ovako se pruža mogućnost da ljudi koji su ispunili uslove za penziju budu privilegovani u odnosu na članove visokog sudstva - tvrdi Gavrilović.

Ovaj zakon je izmenjen bez diskusije i objašenjenja.

- To je manir ove vlasti Funkcionišu uz pomoć manipulacija. Kada stavite 60 zakona na dnevnom redu, a rasprava traje samo dva ili tri dana, kako građani da znaju o čemu se tu radi? Mi poslanici nismo ni stigli da govorimo o svim tačkama dnevnog reda - rekao je Gavrilović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati