Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

24. 10. 2023. 06:55 2

Zgrade bez izolacije rasipaju energiju

Objekti bez toplotne izolacije, sa starom, dotrajalom stolarijom troše dvostruko, a u nekim slučajevima i trostruko više energije za svoje zagrevanje od dobro izolovanih objekata sa novom, energetski efikasnom stolarijom. Gubitak toplote iz zgrada i kuća može da se spreči izborom adekvatnih termo omotača, debelih 10-15 centimetara. Na taj način se ostvaruje ušteda od oko 30 odsto u potrošnji energije, a boravak u stanu ili kući i leti i zimi čini prijatnijim.

Ako se uz postavljanje izolacije izvrši i ugradnja kvalitetnih prozora i spoljnih vrata – potrošnja energije za grejanje će se smanjiti za 40-50%, uz istovremenu zaštitu od spoljne buke. Osim toga, ove mere EE će za isti procenat smanjiti i potrošnju energije za hlađenje objekta tokom leta!

Dodatne uštede se ne postižu kupovinom energetski efikasnih uređaja i njihovim ispravnim korišćenjem i održavanjem u skladu sa tehničkim uputstvom proizvođača. Ali, za unapređenje energetske efikasnosti posebno je važna promena navika (na primer, gašenje svetla u sobi kada u njoj nema nikog ili izlazak na terasu da bi se pušilo). Time se računi za električnu i toplonu energiju mogu značajno smanjiti bez ikakvih investicionih ulaganja, piše Nova ekonomija.
Na primer, poređenjem potrošnje toplotne energije u dva identična stana u istoj zgradi u A bloku u Beogradu, utvrđene je da je potrošnja toplotne energije u stanu pušača koji su morali da vrše učestalo provetravanje stana čak dvostruko veća od potrošnje energije u stanu nepušača!

Javno osvetljenje, noviji automobili

U mere energetske efikasnosti spada i rad na efikasnijem korišćenju javnog osvetljenja. Zamenom postojeće javne rasvete sa živinim ili natrijumovim svetiljkama savremenom LED rasvetom štedi se više od 50 odsto energije i novca, a istovremeno obezbeđuju se komfor i zadovoljstvo lokalne zajednice i građana. Zamena starih, odnosno kupovina automobila sa motorima novije generacije koji troše manje goriva i smanjenje radne zapremine (kubikaže) takođe spada u doprinos energetskoj efikasnosti, ali i smanjivanju zabrinjavajućeg aero zagađenja posebno u velikim gradovima.
Nabavku elektro-automobila i/ili hibridnih automobila takođe bi doprinelo lokalnom poboljšanju ekoloških uslova, ali bi nažalost istovremeno doprinelo pogoršavanje energetske efikasnosti i povećanju emisije CO2. Naime, oko 70% električne energije za njihov rad u Srbiji proizvodi se u termoelektranama. Zato se pre masovnog uvođenje elektro-automobila mora izvršiti dopuna pravnog i regulatornog okvira kako bi se obeshrabrilo njihovo punjenje iz mreža, a ohrabrilo njihovo punjenje iz viška energije proizvedene npr u solarnim elektranama.

Drugim rečima, pre nego što prionemo na masovno uvođenje elektromobila potrebno je da izvršimo veliko povećanje instalisanih kapaciteta u solarnim elektranama i elektranama koje koriste druge OIE. Energetska efikasnost je proglašena projektom od javnog interesa i na taj način sve mere koje se budu sprovodile imaće najveći mogući prioritet. To je poruka državnih institucija.Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije raspisalo je javni poziv za lokalne samouprave za unapređenje energetske efikasnosti stambenih objekata sa finansijskom podrškom za sprovedene pakete mera od 55-65 odsto investicionih troškova. Postoji zakonska mogućnost da građani postanu proizvođači električne energije za svoje potrebe (takozvani prozjumeri), a otklonjene su i prepreke koje su ometale da broj kupaca-proizvođača (prozjumera, domaćinstava koja i kupuju i proizvode struju) bude još masovniji.

Sprovođenjem mera energetske efikasnosti, povećava se tržišna vrednost objekta i unapređuju se uslovi života, podsećaju stručnjaci, ali i trgovci nekretninama.Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije su naš odgovor na potrebu da se obezbedi energetska sigurnost zemlje, da se odgovori na aktuelne ekološke izazove i smanji naša emisija CO2 i uticaj na globalne klimatske promene.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati