Društvo i ekonomija

Direktno.rs

18. 10. 2023. 13:20 13

Tepić: Ko je smislio scenario da se uvede medijski mrak?

"Kao i svaki diktator kada oseti da gubi vlast, odlučio je da uvede potpuni medijski mrak i izmeni medijske zakone na taj način što će SBB finansijskim iscrpljivanjem naterati da napusti Srbiju i da tako Nova i N1 nemaju gde da se emituju. Dobro je što se medijska javnost uzbunila, što se opšta javnost uzbunila i što smo reagovali svi mi kao predstavnici parlamentarnih opozicionih stranka", izjavila je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić i podsetila da su "oni najavili odlazak narodnih poslanika, na sednicu Vlade, da bi je upozorili da joj ne pada na pamet da takva zakonska rešenja šalje u skupštinsku proceduru".

- Dobro je što se oko nekih članova zakona uspostavio konsenzus i što su loša rešenja izbrisana. Međutim, imajući loše iskustvo, mi im ništa ne verujemo. Ko je taj tajni zakonopisac koji se pojavio i koji je bez znanja radne grupe i stručne javnosti dopisao ta dva stava preko noći? Ko je smislio takav scenario da uvede medijski mrak u Srbiju? Čak i ako se to ne ponovi, moguće je da se samo jednim amandmanom vlasti suština tih zakona promeni. Naravno da ćemo mi našim amandmanima uticati i učinite sve da se tako nešto ne dogodi - rekla je Tepić.

Tepić je rekla da je namera legalizacija svega onog što je državni "Telekom", zarobljen od strane Srpske napredne stranke i Aleksandra Vučića, radio u medijskoj sferi proteklih godina.

- Vi znate koliko smo primera davali, i na koji način su se putem "Telekoma", direktno ili indirektno kupovali mediji kako bi veličali režim i služili kao batina za opoziciju. Ovim zakonom će se omogućiti da Telekom postane vlasnik TV Prva i B92. Sada sa ovim rešenjem u zakonu je potpuno normalno očekivati da će se Telekom pojaviti kao vlasnik "TV Prva" i "TV B92" i tabloida "Kurir“ - izjavila je Tepić.

- Znate da je "Telekom" naš novac dao "Kopernikusu", malom operateru u to vreme kojim je vlasnik te kuće, Milovanović, kupio B92 i TV PRVA i sada sa ovim rešenjem u zakonima je potpuno normalno očekivati da se to sve legalizuje. Sećate se i čuvenog ugovora od 38 miliona koji je "Telekom" dao Žeželju, koji je u međuvremenu postao multimilioner, za fiktivni posao i sada po tom ugovoru ima pravo da traži svoja prava nazad - dodala je Marinika Tepić.

Ona je rekla da je dan pre završetka javne rasprave o novim medijskim zakonima, gde su predstavnici ministarstva rekli da menjaju zakon zbog "Telekoma", REM dodelio tri dozvole povezanim licima "Telekoma Srbije".

- Dozvole su dodeljene privrendom društvu "Arena channels group" koji je u stopostotnom vlasništvu "Telekoma Srbija". Ili se krije ili ne postoji zapisnik sa te sednice REM-a, ali to se dogodilo neposredno pre završetka javne rasprave - navela je Tepić i zaključila:

- Sad imamo situaciju da čak imate impresiju da su se ovi članovi ubacili da se o njima više raspravlja, da bi se na kraju pogodba svela na to da se prećuti za Telekom. Mi ćemo uložiti amandmane i pokušati da sprečimo Telekom u vlasničkoj strukturi medija u Srbiji. To znači da imate potpuni mrak u Srbiji, s obzirom na to da peta frekvencija još nije dodeljena, a imamo REM koji je sluga SNS-a i Aleksandra Vučića.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Gol(f)man

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati