Društvo i ekonomija

Direktno.rs

18. 10. 2023. 11:23 11

Nikezić: Vučić Sporazumom daje Kini na tacni celo srpsko tržište

"Gospodine Vučiću, možda će Vam slika sa potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom doneti neki kratkoročni politički poen, ali će Sporazum sigurno naneti nesagledive dugoročne posledice po srpsku privredu, radna mesta i standard svih naših građana", istakao je potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić, čiju izjavu prenosimo u celosti.

"Takav Sporazum nemaju ni najrazvijenije svetske ekonomije, poput EU, SAD ili Rusije, a potpuno je suludo da ga potpiše Srbija, koja Kini eventualno može da ponudi jeftine sirovine, dok kineske firme preko noći mogu da zatrpaju naše tržište i potpune uguše domaću proizvodnju.

U Kinu ni danas ne izvozi srpska privreda, već kineski vlasnik RTB Bor, i to preko milijardu evra vrednu rudu i koncentrat bakra, dok iz Kine uvozimo neverovatnih 4,7 milijardi evra telekomunikacione, računarske, medicinske, vojne i druge opreme, pa će i bescarinski režim pogodovati isključivo kineskim firmama.

Morali bismo znati da je kineska proizvodnja jabuka od 46 miliona tona 100 puta veća od srpskih 460 hiljada tona i da celokupna srpska proizvodnja nije dovoljna da snabdeva omanji kineski grad, pa je svakako izvesnije da će zbog ovog Sporazuma kineska jabuka ugroziti srpsko tržište, a ne obrnuto.

Kinezima ste već poklonili najveće srpske industrijske komplekse i najvrednije rudno bogatstvo, kineskim građevinskim firmama bez tendera nastavljate da dajete praktično sve velike infrastrukturne projekte, a ovim Sporazumom ćete kineskim kompanijama dati na tacni i kompletno srpsko tržište.

Stranka slobode i pravde vas je godinama upozoravala na štetne posledice, ne samo ovog Sporazuma, već i prekomernog zaduživanja od Kine i prepuštanja tržišta Kinezima i apelovala da država preduzme korake koji su u interesu Srbije: ograniči izvoz ruda, poveća rudnu rentu, oporezuje ekstraprofit od njihove prekomerne ekspolatacije i uvede obavezu prerade rude u Srbiji, kako bi oživeli našu metaloprerađivačku industriju.

Vi ste radili sve suprotno i time naneli ogromnu štetu našoj zemlji, pa je zato jedina nada za Srbiju da se što pre približi EU, čime će ovaj štetni sporazum automatski biti raskinut", zaključio je Dušan Nikezić, potpredsednik Stranke slobode i pravde.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati