Društvo i ekonomija

[ Izvor: NSPM ]

28. 09. 2023. 17:01 24

Istraživanje: SNS i SPS u padu!

20,6 posto ispitanika u potpunosti veruje onome što govori predsednik Aleksandar Vučić u svojim obraćanjima javnosti. 19,4 odsto kaže da "više veruje nego ne veruje". 31,1 odsto kaže da "ne veruje uopšte", a 19 procenata "više ne veruje nego što veruje" predsedniku.

Da se sutra održavaju parlamentarni izbori, vladajuću stranku (SNS) podržalo bi 37,3 odsto od izjašnjenih birača, a koaliciju SPS-JS 9,5 procenata, što je u zbiru znatno manje nego na prethodnim parlamentarnim izborima, ali i dalje verovatno dovoljno za skupštinsku većinu. Ubedljivo najveća stavka na opozicionoj strani odlazi na kategoriju "opozicija, ne znam tačno za koga" (15,3%), dok su gotovo sve ostale opozicione stranke sa minimalnim međusobnim razlikama, nalaze u rasponu od 4,2 do 2,3 odsto – što samo još jednom ukazuje na neminovnost ukrupnjavanja na opozicionom delu političkog spektra. Istini za volju, ukoliko se pomenuta kategorija "opozicija, ne znam tačno za koga" proporcionalno rasporedi na postojeće opozicione aktere, njihovi procenti bi bili nešto viši, ali to ne menja bitno opravdanost prethodne preporuke o nužnosti ukrupnjavanja opozicione scene.

Ostali nalazi uglavnom pokazuju isti ili sličan trend, kakav je zabeležen i u prethodnim istraživanjima. Članstvo Srbije u EU podržava ukupno 42,1 odsto ispitanih građana (ali 20,5 odsto "u potpunosti"), dok je protiv tog članstva 47,1 odsto. Međutim, da će "Srbija ikada postati članica EU" veruje svega 23,3 odsto ispitanih građana, dok 51 procenat misli da se to nikada neće dogoditi. Kao i u ranijim istraživanjima apsolutna većina građana (84,2%) protivi se ulasku u NATO, a oko 80 procenata (78,7%) protiv je uvođenja sankcija Rusiji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 24

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati