Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

28. 08. 2023. 19:30 1

Virusom Zapadnog Nila zaraženo 57 osoba u Srbiji

U Srbiji je do 27. avgusta registrovano ukupno 57 slučajeva obolevanja od groznice zapadnog Nila u humanoj populaciji, saopštio je danas Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut". To je za 18 više nego pre nedelju dana.

Obolele osobe su, kako navode, sa teritorije Južnobačkog (16), Grada Beograda (15), Zapadnobačkog (7), Sremskog (5), Južnobanatskog (4), Srednjobanatskog (3), Severnobačkog (2), Kolubarskog (2), Severnobanatskog (1), Nišavskog okruga (1), a jedna obolela osoba je doputovala iz Nemačke.

- Veća učestalost obolevanja je kod osoba muškog pola (54 odsto, dok je prosečna starost obolelih 64,5 godina. Većina do sada registrovanih slučajeva ima neki od oblika neuroinvazivne forme bolesti (meningitis ili encefalitis) i nalaze se na bolničkom lečenju. Takođe, kod 72 odsto obolelih uočen je neki od komorbiditeta, najčešće je to dijabetes i hipertenzija - dodaje se u saopštenju Batuta.

U državama Evropske unije i Evropske ekonomske zajednice, u ovoj sezoni do 23. avgusta, prijavljeno je 229 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji, najviše u Italiji (135), slede Grčka (58), Francuska (13), Mađarska (11), Rumunija (9), Nemačka (2) i Španija (1).
Kako Batut navodi, u ovim zemljama registrovano je i 17 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa groznicom Zapadnog Nila, i to: u Grčkoj (8), Italiji (6) i Rumuniji (3).

Podsetimo, groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Glavni vektor, odnosno prenosilac virusa Zapadnog Nila je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas. Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra meseca.

Prva dva slučaja groznice Zapadnog Nila ove godine u Srbiji su registrovana krajem jula.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati