Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

27. 08. 2023. 11:03 2

Koliko košta polazak deteta u prvi razred?

Bliži se prvi septembar i povratak đaka u škoske klupe. Roditelje, čija deca tek polaze u školu, između ostalog, brine i koliko novca moraju da izdvoje za opremanje svog prvaka.

Pohađanje nastave nemoguće je bez udžbenika, koji su ujedno i najskuplja stavka u pripremi za polazak u školu. Cena kompleta udžbenika za prvi razred zavisi od izdavača, odnosno izbora škole, ali u proseku iznosi oko 10.000 dinara.

U pojedinim mestima u Srbiji udžbenici su, međutim, besplatni, odnosno nabavljaju se o trošku lokalnih samouprava.

Udžbenici su za prvake besplatni u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Zrenjanjaninu (gde dobijaju i torbe i školski pribor), Boru, Surdulici, Vladičinom Hanu, Kuli, Srbobranu (gde dobijaju i deo školskog pribora), Prokuplju, Opovu, Kladovu i Staroj Pazovi.

Kada su udžbenici obezbeđeni, u nečemu se moraju i nositi u školu. Najosnovniji školski ranac je u Beogradu moguće pronaći već za 800 dinara, ali ukoliko želite bar malo kvalitetniju školsku torbu, morate biti spremni da izdvojite najmanje 1.600 dinara, koliko trenutno koštaju na akciji u pojedinim radnjama.

Prosečna cena đačkog ranca je oko 4.000 dinara, a za najskuplje modele potrebno je izdvojiti više od 18.000 dinara.

Pojedini lanci supermarketa uz rančeve nude i punu pernicu i torbu za patike, po ceni od 2.800 dinara.

Puna pernica (sa olovkama, bojicama, flomasterima, lenjirom, gumicom i rezačem) koštaće vas inače najmanje 300 dinara (u najskromnijoj varijanti), a u zavisnosti od sadržaja pernice, cene u pojedinim prodavnicama idu do čak 8.500 dinara.

Praznu pernicu moguće je pronaći za oko 200 dinara, ali ćete u tom slučaju morati detetu da obezbedite i olovke, penkalo, hemijske, gumice, bojice, flomastere, rezač, lenjir…

Najjeftiniji set sa 12 drvenih bojica moguće je pronaći za 165 dinara, dok najpovoljnija kutija sa 24 drvene bojice staje između 400 i 500 dinara. Komplet flomastera može se kupiti već za oko 300 dinara, dok se kutija sa 12 vodenih boja i četkicom može nabaviti za 250 dinara.

Sveske se mogu naći već po ceni od 15 dinara za A5 i 30 dinara za A4 format, dok je cena najjeftinijeg bloka 5 za likovno oko 100 dinara.

I to su samo osnovni troškovi koji ne uključuju, primera radi, kupovinu nove odeće ili obuće za vašeg prvaka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati