Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

24. 08. 2023. 07:00 10

Da li je policajac dužan da obavesti da snima kamerom?

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije uvelo je kamere za uniforme koje će biti korišćene u kontroli saobraćaja na teritoriji naše zemlje. Iz ministarstva su objasnili i zbog čega je to jako važno za bezbednost saobraćaja.

Kamere na uniformama od 1. septembra koristiće pripadnici saobraćajne policije koji kontrolišu saobraćaj na deonici auto-puta kroz Beograd kao i oni koji kontrolišu saobraćaj presretačima.

- Kamere za uniforme su postavljene na vidljivom delu uniforme policijskog službenika saobraćajne policije koji, u skladu sa ovlašćenjima, obavlja poslove kontrole i regulisanja saobraćaja - navodi se u saopštenju MUP-a.

U kojim situacijama policajci nose kamere?

Kako je saopšteno iz MUP-a, policijski službenik saobraćajne policije koristi kamere prilikom obavljanja policijskih poslova ili primene policijskih ovlašćenja.

- On je dužan da obavesti građanina ukoliko se službeno postupanje snima audio i vizuelno - dodaje se.

Kako se objašnjava, svrha upotrebe kamera za uniforme doprineće poboljšanju primene zakona i radnog učinka; utvrđivanju osnovanosti pritužbi građana; sprečavanju zloupotrebe korupcije; unapređenju policijskih poslova analize i obuka.
Ove kamere koristiće se ukoliko postoji prepreka ili pretnja javnoj bezbednosti i bezbednosti policijskog službenika, a oni koji će je koristiti biće presretači i policajci na deonici auto-puta na teritoriji Beograda.Osim toga, u kasnijim fazama koristiće se u svim policijskim upravama na teritoriji Srbije.

- Uvođenje ovih kamera je važno zbog, bezbednosti službenika i učesnika u saobraćaju, veća transparentnost i poverenje u rad saobraćajne policije, manja mogućnosti zloupotrebe, sprečavanje ometanja, napada i drugih krivičnih dela. Pristup napravljenim snimcima imaće samo ovlašćeni policijski službenici saobraćajne policije. Ovaj sistem je, inače, u primeni u 13 evropskih zemalja - saopštio je MUP.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati