Društvo i ekonomija
10. 08. 2023. 21:22 3
Meso na trpezi postalo nam LUKSUZ
Meso na stolu mnogih srpskih porodica postalo je gotovo luksuz. Iako u prosečnoj potrošačkoj korpi "ima mesta" za sve vrste mesa i ribe, podaci Privredne komore Srbije ne pokazuju i da sve ono što bi trebalo da bude u njoj zaista i jeste. O minimalnoj potrošačkoj korpi, da i ne govorimo.
Ali, vratimo se mesu i tome koliko ga u proseku jedu građani Srbije u odnosu na prosek stanovnika u Evropskoj uniji.
Počnimo od piletine i pernate živine, piše N1.
Prema podacima Privredne komore Srbjie, u našoj zemlji svaki građanin prosečno godišnje pojede 18 kilograma živinskog mesa, dok jedan Evropljanin za to isto vreme pojede 30 kilograma.
Kada je reč o svinjskom mesu, ta količina je gotovo duplo veća u korist Evropljana.
U Srbiji se po glavi stanovnika godišnje pojede 16 kilograma svinjetine, dok je u Evropskoj uniji taj prosek, po osobi, 31,8 kilograma.
Junetina je meso koje je odavno postalo luksuz u šerpama domaćica u našoj zemlji. Dok u Srbiji, prema podacima PKS, svako od nas pojede četiri kilograma junetine godišnje, u EU je to više nego duplo - 10 kg.
Sličan odnos je i kada je u pitanju jagnjetina.
Srbija : EU - 3,5kg : 8kg
Riba kao "misaona imenica"
Kada je reč o ribi, stvari su gotovo poražavajuće. U Srbiji se godišnje, po glavi stanovnika, pojede tri kilograma ribe, dok je prosečnom Evropljaninu za godinu dana dostupno čak 30 kilograma.
Sreća u nesreći je ta da, prema rečima stručnjaka, mesa - osim svinjskog - imamo dovoljno.
- Uvozimo najviše svinjskog mesa i za prvih šest meseci ove godine uvezeno je oko 15.000 tona u vrednosti od 52 miliona evra. Imamo dovoljne količine junećeg, jagnjećeg i ovčijeg mesa i to odličnog kvaliteta - rekao je za N1 Sekretar za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije Nenad Budimirović.
Komentari 3
ostavi komentar