Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

10. 08. 2023. 16:58 7

"Urušavate zdravstveni sistem": Lekari odbrusili ministarki

Sindikat "Nezavisnost" Univerzitetskog kliničkog centra Niš pozvao je ministarku zdravlja Danicu Grujičić da utiče da Vlada povuče predlog zakona koji omogućava da se od 1. septembra poveća zarada samo delu, a ne svim zaposlenim u zdravstvu, zapretivši da će se u protivnom tiho nezadovoljstvo pretvoriti u glasno.

Predsednik ovog sindikata u UKC Miodrag Stojković je u dopisu ministarki Grujičić naveo da je već predložio da Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite "Nezavisnost" zahteva njenu smenu, te da očekuje da će na sledećoj sednici Glavnog odbora Granskog sindikata takva odluka biti usvojena.

Državni zvaničnici, među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prethodno su najavili da će medicinskim sestrama i tehičarima od 1. septembra biti povećane plate za 5,5 odsto, a u decembru ili januaru i za dodatnih 10 odsto.

Stojković je u dopisu ministarki Grujičić naveo da se najavljenim povećanjem zarade samo jednoj grupaciji radnika u zdravstvu "unazađuje ceo zdravstveni sistem", jer će svi ostali zaposleni na razne načine iskazati svoje nezadovoljstvo, a to prvi osetiti pacijenti.

- Da li je vama namera da zaustavite ili sve učinite da se sadašnji odliv stručnih kadrova poveća? Izgleda je ovo drugo. Stiče se utisak da Vi sve činite da urušite postojeći sistem, a ne da ga unapredite, i zbog takvog delovanja mi Vas ne želimo na čelu zdravstvenog sistema - poručio je on.

Stojković je naveo da je neshvatljivo da ministarka, koja je do imenovanja bila "direktni učesnik u pružanju zdravstvene zaštite", ostaje "gluva i slepa” za činjenicu da "zdravstveni sistem ne čine samo zdravstveni radnici, već svi zaposleni u zdravstvu i da jedni bez drugih ne mogu".

Prema njegovim rečima, umesto da "ide protiv radnika", ministarka zdravlja je trebalo da predloži da se svima njima povećaju plate, isplate topli obroci i regres, poboljšaju uslovi rada, obezbede radne uniforme i obuća, i slično.

"Frapantna izjava ministarke o godišnjim odmorima radnika u zdravstvu"

Miodrag Stojković je u dopisu ministarki Grujičić konstatovao da je "frapantna konstatacija da radnici u zdravstvu imaju prevelike godišnje odmore".

- Na osnovu ovakve izjave stiče se utisak da Vi ne potičete iz zdravstvenog sistema i kao da ne znate koliko i šta svako od zaposlenih radi. Mnogi zaposleni u zdravstvu, baš zbog iscrpljenosti i stresa na radnom mestu, jer rade posao predviđen za veći broj radnika, zbog šikaniranja, vređanja i ko za sve čega, i ne dožive penziju i baš iz tog razloga su veliki korisnici bolovanja, naravno uz minimalne zloupotrebe - naveo je on.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati