Društvo i ekonomija

Direktno.rs

08. 12. 2023. 19:52 12

Pismo Danici Grujičić: Gde li je to zlatno doba srpskog zdravstva?

"Gospođa ministarka Danica Grujičić najavila je "da će zbog nedostatka lekara specijalista u manjim mestima biti promenjen način specijalizacije pa će oni imati obavezu da neko vreme ostanu u ustanovi gde su specijalizaciju završili". Svi zdravstveni radnici znaju da ova praksa postoji od ranije, odnosno da su doktori medicine bili obavezani ugovorom da ostanu određeno vreme u ustanovi koja im je omogućila specijalizaciju ili da vrate novčani iznos u vrednosti cene koštanja troškova školovanja za vreme specijalističkog staža", navodi u pismu ministarki zdravlja Danici Grujičić predsednica Odbora za zdravstvo Stranke slobode i pravde i naučni saradnik prim. dr sc. med. Snežana Srzentić.

"Sada nam gospođa ministarka Grujičić duguje odgovor da li nije znala da je ovo standardan način specijalizacije ili je reč o pokušaju da obmane javnost kako bi nastavila da kreira lažnu sliku o zlatnom dobu u srpskom zdravstvu.

Dok razmišlja kako da objasni ovo što je rekla, želim da je podsetim da Srbiju godišnje napusti 2.000 zdravstvenih radnika, od toga 1.000 doktora medicine. Odlaze zbog loših uslova za rad, malih plata, nemogućnosti napredovanja i usavršavanja. Zato nam bolničke zgrade ostaju prazne, a skupi aparati propadaju u napuštenim prostorijama ili stoje neotpakovani.

Umesto u cigle i beton neophodno je da uložimo novac u zdravstvene radnike, jer ako se nastavi njihov odlazak, neće imati ko da nas leči. Osim u aparate potrebno je da uložimo u znanje kako bi ti aparati služili pacijentima, a ne fotografisanju u predizbornim kampanjama.

Gospođa Grujičić i stranka kojoj pripada ne želi da menja ništa, oni traže da nastave ono sto su započeli. U zdravstvu to znači duže liste čekanja, manji broj lekara, smanjenje broja obučenih medicinakih sestara. 17. decembra na izborima biramo između njihovog sistema koji ne služi ljudima i prava ljudi da se leče na najbolji moguci način", zaključila je Snežana Srzentić u otvorenom pismu ministarki zdravlja Danici Grujičić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati