Društvo i ekonomija

[ Izvor: Anadolija ]

18. 07. 2023. 11:02 1

2023. preti da postane najtoplija ikada - šta je uzrok?

Nakon što je juni proglašen najtoplijim mesecom u 170 godina, 2023. će verovatno postaviti novi visoki godišnji prosek temperature, navodi se u novom istraživanju.

„Globalno, juni 2023. je bio najtopliji juni od kada su direktno mereni instrumentalni rekordi 1850. godine, čime je oboren rekord prethodno postavljen u junu 2022“, navodi se u istraživanju koje je prošle sedmice objavio „Berkeley Earth“, nezavisna neprofitna organizacija sa sedištem u Kaliforniji.

Napominjući da je globalna srednja temperatura ovog juna bila 1,47 stepeni Celzijusovih iznad proseka 1850-1900, u studiji se navodi da će 2023. sada verovatno postati nova rekordno topla godina, a šanse da se ta prognoza ostvari su 81 posto.

Okeani su takođe zabeležili rekordan porast temperature od 1,12 stepeni u junu, dodaje se.

Prošlomesečnu rekordnu vrućinu pratilo je deset najtoplijih dana u istoriji, pri čemu je prva sedmica jula bila „najtoplija sedmica ikada zabeležena“, jer su globalne prosečne temperature svakodnevno obarale rekorde nakon 3. jula, navela je Svetska meteorološka organizacija (WMO).

Do porasta temperatura dolazi jer El Ninjo efekat, za koji je zvanično objavljeno da je počeo početkom juna, nastavlja da jača, uzrokujući vremenske pojave kao što su jake kiše, poplave, suše i šumski požari.

Globalne temperature su poslednji put dostigle vrhunac 2016. godine, kada je bila jaka godina El Ninja.

El Ninjo je deo prirodnog klimatskog obrasca koji se naziva El Ninjo/Južna oscilacija.

Pre sedam godina, na Pacifiku se razvio izrazito intenzivan događaj El Ninjo, koji je izazvao niz opasnih promena u globalnim vremenskim obrascima.

Kao rezultat toga, Indonezija se suočila s teškom sušom, koja je pogoršala situaciju s razornim požarima, dok su jake kiše poplavile delove Afričkog roga, sela i poljoprivredna područja.

S obzirom na to da se El Ninjo vraća ove godine, stručnjaci predviđaju da će biti snažan, što će izazvati zabrinutost zbog ekstremnih vremenskih prilika u narednim mesecima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Gol(f)man

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati