Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

14. 07. 2023. 11:57 10

Popović: Nije mi žao što me je doktorat Malog koštao reizbora

Profesorka Tehnološko-metalurškog fakulteta Ivanka Popović izjavila je da joj nije žao što ju je borba za autonomiju Beogradskog univerziteta u slučaju doktorata ministra Siniše Malog koštala reizbora, jer je, kako ističe, ugled i integritet Univerziteta važniji od bilo koje pojedinačne sudbine.

Ivanka Popović je u prvom intervju otkako nije na celu Univerziteta u Beogradu, od 1. oktobra 2021. godine, za Novi dan na N1 rekla da je 2017. godine, kada su urađene izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju, ugrađen mehanizam koji može da obezbedi da država može da utiče na univerzitete ako smatra da je potrebno, a to je povećan broj članova Saveta koje delegira država, prenosi N1.

„To je suštinski omogućilo da ako država smatra da se na Univerzitetu dešavaju stvari koje nisu optimalne, da može da interveniše“, rekla je ona i ističući da misli da se to desilo i u njenom slučaju.

Prema njenim rečima, vrlo je neobično da se ta tradicija poštovanja odluke Senata o tome ko će biti sledeći rektor nije ispoštovala.

„To se prvi put desilo i navodi na sumnju da su i neki drugi razlozi bili u igri. Ko je doneo te odluke i kako je to radio, to je na njima“, rekla je Ivanka Popović koju je na mestu retora BU nasledio Vladan Đokić sa Arhitektonskog fakulteta.

Kaže da joj jeste žao što se to desilo ali da se „toliko toga izdešavalo u međuvremenu, da je možda i bolje“.

Kako je istakla, prevelika je odgovornost da se ne bavite Univerzitetom u Beogradu i da se „plaši da se poslednjih godina više manipulipe nego što se brine o Univerzitetu“.

Popović je rekla da je ključna stvar u vezi sa doktoratom ministra finansija Siniše Malog, da je to „isključivo akademsko pitanje, ali da je zašlo iz akademskog okvira i da je Univerzitet postao sredstvo u političkoj borbi, što ga je, „nema sumnje i oslabilo“.

„Rešavanje slučaja plalagijata nije ničija individualna odluka, to je proces koji obuhvata stručna tela, gde rektor vodi kuću i predstavlja glas“, rekla je Popovič dodajući da je Univerzitet radio otvoreno, transparentno i maksimalno stručno.

Ispalo je, kako je rekla, da je to nekome smetalo.

„Personifikacija tog slučaja sam postala ja i krivac što je to ispalo tako. Ako je tako, ja snosim konsekvence tih odluka“, rekla je nekadašnja rektorka i naglasila da joj nije žao što je taj slučaj koštao reizbora jer su „ugled i integritet BU važniji od bilo koje pojedinačne sudbine“.

Iako slučaj doktorata nije rešen, Ivanka Popović ističe da odluka BU stoji i da se radi o činjenicama.

„Mislim da će taj status kvo da se nastavi. Čestitam Siniši Malom što je odbranio novi doktorat, ali to ne menja činjenicu da je ovo bilo“ , rekla je Popović.

Podsećamo, Univerzitet u Beogradu doneo je odluku da je doktorat ministra Siniše Malog plagijat, zbog čega se poništava. Senat Univerziteta u Beogradu doneo je 22. decembra 2021. godine odluku da se doktorska disertacija ministra finansija Siniše Malog poništi zbog neakademskog ponašanja.

Glas univerziteta je tiši nego ranije

Imam utisak da se BU nekako ne čuje i da se nedovoljno vidi šta se radi. Nemamo dovoljno informacija šta se dešava na Univerzitetu, kaže Ivanka Popović koja je zabrana za potpredsednicu Evropske asocijacije univerziteta koju čini više od 850 univerziteta iz 49 zemalja.

Univerzitet je mesto gde se neguje slobodno i kritičko razmišljanje, ali sada ima mnogo tiši glas neg što je bilo ranije, ocenila je bivša rektorka.

Neke teme u društvu, kako je istakla, tarže stručna mišljenja i univerzitet je mesto da se sučele mišljenja stručnjaka, da se čuju obe ili više strana i da se dođe do rešenja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati