Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

05. 07. 2023. 14:16 2

Srbiji se predviđa najveća inflacija na Zapadnom Balkanu

Srbija će ove godine imati najmanji ekonomski rast na Zapadnom Balkanu, a Crna Gora najveći, predviđa se u objavljenim prognozama Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije (WiiW).

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u 2023. Bečki institut prognozira na 1,3 odsto nakon 2,3 odsto godinu dana ranije.

Budžetom Srbije za 2023. planiran je rast BDP od 2,5 odsto, Narodna banka Srbije ga prognozira na između dva i tri procenta a EBRD na dva odsto. U 2024. BDP Srbije će, prema predviđanju Bečkog instituta, porasti za 2,5 odsto a 2025. godine za tri odsto.

Crna Gora i Albanija će u 2023. imati rast BDP veći od tri procenta, od 3,5, odnosno 3,4, odnosno 3,3 odsto, Bosna i Hercegovina će ubeležiti rast od 1,5 odsto a Severna Makedonija od 1,6 odsto.

Na nivou Zapadnog Balkana rast BDP biće u proseku 1,9 odsto u 2023, 2,8 odsto u 2024, a 2025. će neznatno premašiti tri odsto, navodi se u saopštenju WiiW.

Inflacija na Zapadnom Balkanu u 2023. prognozira se na 9,5 odsto u proseku, pri čemu će najviša biti u Srbiji - 12 odsto, a najniža u Albaniji - četiri odsto.

Bečki institut je u izveštaju "Letnje prognoze: Rast u Istočnoj Evropi slabi" analizirao ekonomije 23 zemlje Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope.

U mnogim ekonomijama tog regiona očekuje se slabašan rast, uprkos, kako se navodi, impresivnoj otpornosti pokazanoj u suočavanju sa ekonomskim posledicama rata u Ukrajini.
Rast BDP regiona prognozira se na 1,6 odsto u 2023. U saopštenju WiiW navodi se da ekonomije regiona u velikoj meri i dalje opterećuju visoka inflacija, pooštravanje monetarne politike i slabost međunarodnog okruženja.

Ekonomski rast zemalja regiona koje su članice EU Bečki institut prognozira na u proseku 1,2 odsto u 2023. Pri tome će članice EU iz Jugoistočne Evrope Rumunija i Hrvatska imati rast od tri, odnosno 2,5 odsto, a zemlje Višegradske grupe samo 0,6 odsto u proseku.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati