Društvo i ekonomija

Direktno.rs

30. 06. 2023. 16:47 23

Lavrov: Dogovaramo se o poseti Dačića Rusiji

"Moskva i Beograd se dogovaraju o poseti šefa srpske diplomatije Ivice Dačića Rusiji", izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je novinarima u Moskvi rekao da je Zapad sprečio njegovu posetu Beogradu u julu 2022. godine, "tako što je primorao susede Srbije da ne dozvole prolaz ruskim avionima", prenosi agencija TASS.

- Dogovorili smo se sa Ivicom Dačićem, mojim starim dobrim prijateljem, da u ovoj situaciji on dođe u Rusiju. Sada se dogovaramo o konkretnim datumima - kazao je Lavrov.

Lavrov je naveo da ne isključuje mogućnost da bi njegove reči mogle da izazovu "još jedan drzak zahtev Zapada da Ivica ne ide u Rusiju", ali je dodao da Moskva "u svakom slučaju ima takav dogovor" sa šefom srpske diplomatije.

Poseta Lavrova Beogradu bila je zakazana za 6. i 7. jun prošle godine, ali nije realizovana pošto su Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora odbile da omoguće vazdušni koridor za avion šefa ruske diplomatije.

Lavrov je rekao da predstavnici Rusije i Srbije redovno održavaju kontakte i dodao da je Moskva veoma zahvalna i predsedniku Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić i ministrima u vladi Srbije, "što su uvek otvoreni za kontakte" sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

- Ti kontakti su veoma korisni, a takođe uvek imamo priliku da razgovaramo telefonom. Čekam posetu Ivice Dačića kada odluči da je pogodno vreme - kazao je Lavrov.

Dodao je da Rusija izražava solidarnost sa srpskim narodom kad je reč o stavu prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine.

- Solidarni smo sa srpskim narodom u njegovom stavu da podržava Rezoluciju 1244 i da poštuje sve one principe oko kojih se usaglasila međunarodna zajednica i koje su odobrile UN - naveo je.

On se osvrnuo i na reakcije zapadnih zemalja na potpisivanje plana konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije, u septembru 2022. godine, za vreme zasedanja Generalne skupštine UN.

- Setite se histerije američkih i evropskih zvaničnika. To se ne leči, to je opsesija sopstvenom veličinom. Velika "zlatna milijarda" diktira svima svoja pravila, do toga s kim da se komunicira, s kim da se potpiše nešto. Stoga se zaista nadam da će srpski narod prevazići trenutnu tešku situaciju - naveo je.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 23

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati