Slobodno vreme

Direktno.rs

21. 04. 2022. 13:56 0

Dešavanja sa našom energijom u 24 sata: Kad je vrhunac

Naše telo je precizna mašina u kojoj svaki deo radi svoj posao u određeno vreme. Ovde pročitajte kada je najbolje vreme da u potpunosti iskoristite sposobnosti svog tela i kada treba da sačuvate pojedine delove da biste bili zdravi, odmorni i uspešni.

Ponoć:

Odsečeni od stabilnog dnevnog ritma, ostajemo sami sa sobom, čak i ako spavamo u krevetu zajedno sa nekim.

Sada se približavamo stanju pre našeg "rođenja"; sami smo, topli i obično skupljeni. Iznenađujuće, naša koža se obnavlja mnogo brže noću nego danju; zbog brže deobe ćelija.

01.00 sat:

Sat ili dva nakon početka spavanja, san je najdublji. Sanjamo noću otprilike svakih 90 minuta, a spavanje može trajati i sat vremena. Dubina sna sa dolaskom jutra se postepeno smanjuje. Onaj ko je budan u to vreme spušta se na najniži nivo aktivnosti koje telo dostiže oko tri sata ujutru.

Tada se dešava najveći broj nesreća i katastrofa izazvanih ljudskim nemarom.

02:00 sata:

Ko ode u krevet kasno, u ovo doba, oseti hladnoću u nogama; protok krvi se usporava. Koža postaje gotovo neosetljiva na ubod igle.

03:00 sata:

Između tri i četiri sata osoba je na najnižoj tački svih fizičkih i mentalnih aktivnosti za šta je delom zaslužan hormon melatonin. Čini čoveka pospanim i labilnim.

Tokom dana, usled delovanja dnevnog svetla, sprečava se lučenje ovog hormona, pa smo boljeg raspoloženja i aktivniji. Jetra počinje da radi jače, a telo bolje podnosi nedostatak kiseonika.

04:00 sata:

Telo prima deo hormona stresa koji se naziva kortizol. Deluje na telo poput baterija koja se punila noću i sada je spremna za dnevne napore. Međutim, u to vreme mnogi pacijenti teško podnose delovanje ovog hormona i za njih je to kritično vreme.

05:00 sati:

Ko zna zašto, ali u to vreme telo luči maksimalnu količinu muškog polnog hormona testosterona. Koncentracija kortizona je šest puta veća od dnevnog proseka.

06:00 sati:

Prisustvo kortizola tada deluje na telo poput budilice. Metabolizam se podstiče u celom telu. Povećane količine glukoze i aminokiselina ulaze u krv. Tako energija i proteini pripremaju telo za svakodnevne napore.

07:00 sati:

Povećavaju se pritisak i telesna temperatura, telo počinje da radi, osoba se aktivira. Sad samo fali doručak kao dodatno gorivo.

08:00 sati:

Žlezde luče najviše hormona.

09:00 sati:

Mozak je najjasniji, ako se pripremate za nastup ili ispit, onda se ponovo zapitajte, a ako dobijete injekcije, neka to bude u devet- nećete imati temperaturu ili vrtoglavicu

10:00 sati:

Telesna temperatura u ovom trenutku dostiže svoj maksimum, a sa njom i sposobnost za obavljanje posla. Ali u ovom trenutku srce je osetljivije na stres, pa radi mnogo brže nego, na primer, uveče.

11:00 sati:

Vreme koncentracije. Napokon se organizam potpuno probudio; umor ga ponovo osvaja kasnije.

12:00 sati:

Fazu vršne aktivnosti prati potreba za odmorom. Oni koji se toga ne pridržavaju mogu da pogreše u radu! Ovaj prelaz iz prve u drugu fazu dana praćen je povećanjem količine želučane kiseline.

13:00 sati:

U ovom času sposobnost za obavljanje poslova smanjuje se i do 20 odsto u poređenju sa dnevnim prosečnim učinkom. 

14:00 sati:

Krvni pritisak i prisustvo hormona i dalje padaju. Javlja se pospanost! Uživali biste u odmoru, najmanje pola sata. U to vreme lokalni anestetici najbolje i najdublje deluju tokom bolnih tretmana. Poseta stomatologu u to vreme je manje bolna nego obično, zubi su najmanje osetljivi na bol u ovo doba dana. Injekcije bola sada rade 30 minuta, uveče samo 19, a popodne samo 12 minuta.

15:00 sati:

Početak nove aktivnosti, faza poletanja. Dobro vreme za učenje i fizičke aktivnosti.

16:00 sati:

Protok krvi i krvni pritisak dobijaju novi zamah. Najbolji rezultati za sportiste. Fabrički radnici sada beleže povećanu produktivnost. U to vreme najbolje deluju lekovi koji smanjuju kiseline u telu.

17:00 sati:

Između pet i šest telo je na vrhuncu aktivnosti, ali i dalje niže od onog ujutru. Pojačan je rad srca, a povećava se potrošnja kiseonika. Vreme je vrlo intenzivnog rada bubrega i bešike, a između 16 i 18 sati naša kosa i nokti najbrže rastu.

18:00 sati:

Telo se priprema za večernji odmor. Sada čovek želi toplinu kuće, sklon je čitanju, razgovoru, hobijima, razmišljanju ili lenčarenju. Pankreas je posebno aktivan.

19:00 sati:

Puls i krvni pritisak padaju toliko nisko da lekari ne preporučuju uzimanje lekova za snižavanje krvnog pritiska u ovo doba dana. Preparati koji deluju na centralni nervni sistem sada imaju pojačani efekat.

20:00 sati:

U telu se javljaju značajne promene, sadržaj masti u jetri se smanjuje, a korišćena krv vraća u srce ili pluća. Lekovi za alergiju i astmu najbolje funkcionišu. Od osam uveče sati do četiri sata ujutro i najmanja doza antibiotika ima najjači efekat, a najbolje vreme za uzimanje antibiotika je u 20.30 minuta.

21:00 sati:

Za probavne organe počinje period odmora. Uspavani stomak i creva dobijaju hranu, ali je više ne probavljaju. Na taj način može doći do oštećenja creva.

22:00 sata:

Sposobnost tela je znatno oslabljena. Oni koji rano ustaju, sada bi trebalo da idu na spavanje.

U krvi u to vreme postoji veliki broj leukocita, belih krvnih zrnaca. Pušači bi trebalo da prestanu da puše, jer u to doba dana sposobnost tela da razgrađuje toksine gotovo da ne postoji!

23:00 sata:

Razmena krvi pada na minimum. Slično je sa pulsom, krvnim pritiskom i telesnom temperaturom. Ovu fazu, naučnici su nazvali - doba parasimpatičkog nervnog sistema. Taj umirujući nerv preuzima komandu nad telom; vreme je za spavanje.

Najvažniji sati:

Pamćenje je najbolje između 21:00 - 23:00 i 13:00 - 16:00.

Koncentracija je najviša između osam i devet sati ujutru, zvukovi i mirisi se najbolje osećaju oko 18 sati.

Umor se najsnažnije oseća oko 14 časova.

Mentalne sposobnosti su na najnižem nivou između dva i četiri sata ujutru.

Najopasniji sati:

Temperatura je najviša od 13 do 15 i od 19 do 21 čas.

Adrenalin je najviši u krvi između 12 i 14 sati.

Insulin je najveći u urinu od 10 do 12 sati, maksimalni krvni pritisak je između 16 i 18 sati, glikemija je najizraženija od 16 do 17 časova.

Akutna trovanja su najjača između 20 i 22 sata.

Moždani udar je najčešći između 16 i 18 sati.

Mortalitet od srčanih bolesti je najveći između 24 i dva sata ujutru.

Mortalitet od zaraznih bolesti između jedan i devet sati ujutru.

Puls je najjači oko 16 časova.

Seboreja je najizraženija u 18 časova.

Rizik od miokarda je najveći između šest i 12 sati

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati