Društvo i ekonomija

[ Izvor: Vreme/Dojče vele ]

26. 06. 2023. 06:56 7

Nemci o Železari Smederevo: Tri sela protiv Kine

Sedam godina je prošlo od kada je kineska grupa HBIS, jedan od najvećih proizvođača čelika na svetu kupila smederevsku Železaru. Meštani okolnih sela i dalje se bore za čist vazduh. O njihovoj borbi, piše nemački Velt u tekstu sa naslovom "Tri sela protiv Kine".

U Smederevu i okolini su kineski kupci posrnule železare slavljeni kao spasioci, piše nemački list Velt, a prenosi Dojče Vele. Proizvodnja je veća nego ikad, ali cena novih radnih mesta je prevelika.

"Crvena prašina prekriva sve. Prilaz garaži, kante za smeće, oluke i mali tobogan desetogodišnje Marte", počinje reportaža nedeljnog izdanja lista Velt iz sela Radinac nadomak Smedereva. Tekst nosi naslov: "Tri sela protiv Kine".

Velt podseća da je "gubitašku" železaru pre sedam godina kupila kineska grupa HBIS, jedan od najvećih proizvođača čelika na svetu. Kako se navodi, olakšanje je bilo veliko jer je obećano očuvanje pet hiljada radnih mesta i širenje proizvodnje. To je došlo nakon loših godina za železaru.- Zapadni proizvođači čelika su posle akvizicije HBIS-a upozoravali na jeftini damping-čelik iz Srbije. Sada proširena proizvodnja brine i meštane oko pogona - piše konzervativni nemački list.

List navodi da je železara najvažniji poslodavac od kojeg zavisi 25.000 radnih mesta u regionu, te da je najprofitabilniji izvoznik u zemlji. "Ne iznenađuje onda što ima pretnji protiv Krstića, koji je motor protesta. Dobijao je pretnje smrću i povremeno desetine neprijateljskih poziva dnevno“, piše list.

Povećanja smrtnost zbog zagađenja

Aktivisti smatraju da je krivica na vlastima u Beogradu. Kinezi, kaže Krstić, u svojoj zemlji moraju da proizvode vodeći računa o ekologiji. "Ovde rade šta im je volja jer srpska država to dopušta", priča on.
U tekstu se navodi da otpor meštana postoji i u rudarskom gradu Boru. "Onde je kineski vlasnik rudnika bakra i topionice snažno povećao proizvodnju. Sledile su ekološke posledice: u vodu dospevaju olovo, arsen i bakar. Srpsko Ministarstvo zdravlja upozorava da je smrtnost viša nego drugde, te da su verovatnije deformacije kod novorođenčadi i tumori."

Kako navodi Velt, neki politikolozi u Srbiji kažu da su investitori iz Kine "zaslužni" što se u Srbiji formiraju ekološki pokreti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati