Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: RTS ]

14. 06. 2023. 09:22 13

Zašto Dačić ne pomaže Srbima u Albaniji?

Svim Srbima u dijaspori država Srbija i Ministarstvo spoljnih poslova pomažu, osim Srbima u Albaniji koji nije mali broj. Zašto se prave razlika, zar nisu svi Srbi isti? Od koga je to strah ministra Dačića, pa ne pomaže srpskoj manjini u Albaniji, koja je vekovima tamo prisutna?

Srbi u Albaniji priznati su zakonom kao nacionalna manjina pre 6 godina. Albanija je kao manjine priznala i Grke, Vlahe, Rumune, Bugare, Makedonce, Rome, Crnogorce i Egipćane. Na jugozapadu Albanije i danas ima dece, ali i odraslih Srba, koji bi da čuvaju svoj identitet i uče srpski jezik. Međutim, zbog loše finansijske situacije, njihovo udruženje je prestalo da radi.

Nadomak Fiera, grada na jugozapadu Albanije, gde živi znatan broj pripadnika srpske nacionalne manjine, u selu Ret Ljibovoš do pre nekoliko godina održavan je kurs srpskog jezika. I danas ima dece, ali i odraslih koji bi da čuvaju svoj identitet i uče srpski jezik. Međutim, zbog loše finansijske situacije, udruženje je prestalo da radi.- Nema pomoći, udruženje nema kancelariju. Iz Ministarstva spoljnih poslova nemam pomoć, ni iz amabasade. Ovde u Tiranu je došao novi ambasador, više od godinu dana, nije još došao u udruženje da okupi naše ljude i da zna koju problematiku imaju ovi ljudi - kazao je Ećerem Dulević iz Udruženja Srba "Jedinstvo" u Fieri za RTS.

Najmlađe od četiri udruženja koja okupljaju srpsku nacionalnu manjinu u Albaniji "Skadarlija" od svog osnivanja 2018. godine, zbog komplikovane procedure pred ovdašnjom administracijom, do danas nije ni počelo da radi.

- Mi smo Srbi kao i svi drugi i mi imamo potrebe da otvorimo školu, da prenesemo naše potrebe, naše brige sa kojima se suočavamo u svakodnevnom životu - kazao je svojevremeno Salko Ferezaj iz Udruženja "Skadarlija" iz Tirane.

U Albaniji radi samo jedno Udruženje srpsko-crnogorsko "Morača Rozafa" iz Skadra.

- Naša ekonomska situacija je vrlo teška. Ima dosta godina kako nemamo nikakvu vrstu pomoći, malo slabo, s time ne možemo ni da plaćamo kiriju i električnu energiju i sve, a kancelarija ima svoje troškove - objašnjavao je Pavle Jakoja Brajović iz Udruženja "Morača Rozafa" iz Skadra.Iz pravoslavnog Udruženja "Sveti Jovan Vladimir" u Skadru nisu želeli pred kamere RTS-a. U telefonskom razgovoru rekli su da zbog zahtevne administracije koju ovdašnji zakon propisuje nisu uspeli da se preregistruju. O prestanku rada obavestili su Mitropoliju crnogorsko-primorosku koja je i bila jedan od inicijatora njegovog osnivanja 1995. godine.

Postavlja se pitanje zbog čega Ministarstvo spoljnih poslova sa Dačićem na čelu ne želi da pomogne Srbima u Albaniji, ne bi li očuvali svoj identitet? 

Zar nisu svi Srbiji u dijaspori isti, i na Novom Zelandu i u Albaniji?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati