Društvo i ekonomija

Direktno.rs

02. 06. 2023. 16:41 1

Radnici Falk Ist-a najavljuju nastavak štrajka

Radnici knjaževačkog Falk Ist-a, predvođeni Sindikatom Sloga, danas su privremeno završili štrajk, ali su za ponedeljak, 5. juna, najavili nastavak uz organizovanje protestne šetnje. Šetnja će se odvijati ulicama Knjaževca, od fabrike do kružnog toka u centru grada, zgrade Opštine, a potom nazad do fabrike. U štrajku je 80 posto zaposlenih - navodi se u saopštenju sindikata "Sloga" koje prenosimo u celosti.

- Očekuje se da će uz rodbinu zaposlenih, prijatelje i sugrađane, u šetnji učestvovati najmanje 1000 ljudi. Cilj ovih akcija je dodatni pritisak na upravu kompanije i nadležne institucije. Šetnja je prijavljena nadležnoj Policijskoj stanici Knjaževac.

Njihovi zahtevi ostaju isti: povećanje neto zarade za 10 posto, povećanje mesečnog stimulansa sa sadašnjih 2000 na 5000 dinara, kao i uvećanje iznosa za topli obrok sa sadašnjih 150 na 200 dinara. Takođe, insistiramo na garancijama o progresivnom povećanju zarada do nivoa od 70 posto plate za život u narednim godinama. Smatramo da je ovo minimum koji je potreban da bi se održao dostojanstven život i rad.Ova borba ne ostaje nezapažena. Njihov štrajk i nastojanja da se poboljšaju radni uslovi i životni standard radnika podržane su od strane mnogih domaćih i međunarodnih organizacija. Među njima su grčki PAME, italijanski USB, hrvatski Novi sindikat, Centar za politike emancipacije, ROZA – Udruženje za radna prava žena, A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, Centar za istraživanje javnih politika, Centar za dostojanstven rad, Centar za održivi razvoj Srbije, Koalicija za razvoj socijalne ekonomije, Alternativni centar za devojke, Ministarstvo prostora, Centar modernih veština, Lice ulice, Astra, BeFem, Fondacija Centar za demokratiju, Ženska platforma za razvoj Srbije i mnoge druge.

Zahvaljujemo svim organizacijama i pojedincima koji su ih podržali i pružili im podršku u ovom važnom trenutku. Radnici FALK IST-a su odlučni u svojoj borbi za pravednije uslove rada, dostojanstvo i bolji život - zaključuje se u saopštenju "Sloge".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati