Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

24. 05. 2023. 22:07 25

Vulin i Dačić na konferenciji u Moskvi, počasni gost Dodik

Šef Bezbednosno informativne agencije Srbije (BIA) Aleksandar Vulin i ministar inostranih poslova Ivica Dačić učestvuju na međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji u Moskvi.

Moskva je domaćin plenarne sednice 11. Međunarodne bezbednosne konferencije a prisutnima se, piše Raša Tudej Balkan, obratio sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev, potom i počasni gost događaja, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Osim njega sednici su prisustvovali i Vulin i Dačić.

Milorad Dodik je rekao da je srpski narod postao prva žrtva hegemonije zapadnih faktora i NATO-a.

- Prva agresija NATO-a izvršena je na Republiku Srpsku, pa na Srbiju, pa na druge zemlje - podsetio je on.

Predsednik Republike Srpske je napomenuo da je danas sva međunarodna politika u ubrzanoj dinamici, uspostavlja se multipolarni poredak sa novim strukturama moći, prenosi Danas.

- Novi izazov je buđenje ideologije nacizma i fašizma kao oružja protiv Rusije. Energetska bezbednost Evrope je ugrožena jer Evropa i dalje zavisi od ruskih energenata - rekao je predsednik Republike Srpske.

Osim iz Srbije i entiteta BiH Republika Srpska ovom događaju u Moskvi prisustvovao je i predsednik Demokratske partije Srba Severne Makedonije, narodni poslanik Ivan Stoilković.

Učesnici konferencije raspravljaju o temama koje se odnose na osiguranje nacionalne, regionalne i globalne bezbednosti.

I ruski telegram kanali pišu da je Dodik nakon jučerašnjeg sastanka sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, ove srede govorio na plenarnoj sednici 11. Međunarodnog sastanka visokih predstavnika zaduženih za pitanja bezbednosti.

U Podmoskovlju su se okupile delegacije iz 90 zemalja - sekretari saveta za bezbednost, savetnici za nacionalnu bezbednost i pomoćnici šefova država, šefovi agencija za sprovođenje zakona i specijalnih službi. Među počasnim stranim gostima, piše telegram kanal Балканская сплетница je i Aleksandar Vulin, šef BIA, navodi Danas.

Predsednik Republike Srpske je u pozdravnom govoru istakao da je danas međunarodna politika u ubrzanoj dinamici i da se pred našim očima uspostavlja multipolarni svetski poredak sa novim strukturama moći. Komentarišući nedavno pokrenute vežbe "Defender Europe-23" Dodik je napomenuo da je prava svrha manevara dodatno zastrašivanje i potčinjavanje zemalja učesnica.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 25

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati