Društvo i ekonomija

D. Ljutić

19. 05. 2023. 15:07 17

Vuline, gde ćeš na Šumadinca, bre?!

Seljak je uvek bio opasnost za režim. Ustaje rano da napoji stoku i svašta može da mu padne na pamet. Uostalom, Vulin je svojevremeno otišao u Moskvu kod Nikolaja Patruševa, Putinovog sekretara za nacionalnu bezbednost, kako bi naučio sve o „obojenim revolucijama“ i silama koje ih ruše. Ali, gde ćeš na Šumadinca, bre!  Nema u Srbiji druge neprijateljske mete za režim, osim građana Srbije. 

Poljoprivrednici iz okoline Kragujevca i tog dela Šumadije najavili su da će danas traktorima i mehanizacijom stići na veliki protest u Beogradu. Kažu za medije, odmah im je bilo jasno da im policija neće dozvoliti da krenu put glavnog grada. O toj odluci, ni ne kriju, imali su blagovremene dojave „od onih dobonamernih” do onih „drugih, manje takvih”. I pre toga, kako se nisu libili da istaknu "posećivali su ih po kućama službenici BIA” .

Aleksandar Vulin, prvi čovek gore pomenute srpske službe bezbednosti je beskonačno opčinjen silom koja njemu daje moć. Ta nastrana patriotska veza sa Aleksandrom Vučićem, okvir je za sve najgore što dolazi. On je samo dirigovana bomba, oblikovan sukobljenim ekstremnim ideologijama i pripremljen za konačan cilj  Ta ideja o noćnim posetama seljacima, iz glave koja nije njegova, jeste maloumna. Ali, on model za gušenje svakog otpora traži u iskustvima uglednih diktatora. Uostalom, Vulin je svojevremeno otišao u Moskvu kod Nikolaja Patruševa, Putinovog sekretara za nacionalnu bezbednost, kako bi naučio sve o "obojenim revolucijama“ i silama koje ih ruše. Ali, gde ćeš na Šumadinca, bre!

Vulinovi podvizi se ne mogu ni nabrojati, on je uvek bio onaj prvi koji je oglašavao svaku čarku sa režimom. Obnovio je samoljubivu i arhaičnu hipotezu vladara i vlasti: neprijatelj nikada ne spava, kao što nikada ne spava ni predsednik Srbije. Seljak je uvek bio opasnost za režim. Ustaje rano da napoji stoku i svašta može da mu padne na pamet. Vulina je upravo njegova nejasna mentalna hiperaktivnost kandidovala za šefa BIA. Taj Patrušev je tek nešto obnovljena verzija okrutnih čuvara Staljinove strahovlade. On je naučio Vulina da su revolucije akumulirana pobuna protivnika države i vladara, neprijatelja sa strane uz sasluženje izdajnika, plaćenika, opozicije, seljaka, radnika, nezavisnih medija i opasnih novinara, ljudi sklonih da slobodno misle i govore. Učio ga je kako se one (revolucije) eliminišu. U toj borbi, saosećanja za pobunjenike nema.

Vulinova špijunaža ima sasvim drugi smisao, i sačinjena je od podlosti Vulina, koji je parodija svake ozbiljne funkcije. Nedovršeni vojnik Vulin pokušava da kaže: nećemo dozvoliti da Vučić padne, iako je pred padom. On ne ne zna da je pravo i dužnost građana da u bezakonju i nasilnom otimanju sloboda vrate vlast u okvire sistema i zakona. 

On je metafora razaranja društva u samoj njegovoj suštini, uspostavljanja logike mahnite samovolje svuda tamo gde se režimu to prohte. Zato se, povodom njegovih učestalih i po život opasnih budalaština niko nije oglasio.

Nema u Srbiji druge neprijateljske mete za režim, osim građana Srbije. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati