Društvo i ekonomija

Marija Starčević

21. 04. 2023. 06:00 27

Vidimo se u čitulji, vidimo se u učionici

Već godinama posmatramo kako se naše društvo pod dirigentskom palicom presvučenih radikala, Miloševićevih socijalista i raznih tipova sumnjivog morala i kvalifikacija, sve više udaljava od vrednosti i ideala kojima svako moderno demokratsko društvo teži. Srbija je skrenula sa kursa, zaustavljena je i lagano tone u naprednjačku kaljugu i glib.

Garnitura koja se zapatila i izmilela na svetlost dana smutnih devetesetih, nekako je opstala na političkoj sceni, i danas, ojačana i mutirana, vuče Srbiju nazad u to mračno doba. Mnoga po zlu čuvena lica, poput bubašvaba koje preživljavaju u svim uslovima, izbegla su zasluženu kaznu i danas nas iznova muče i proganjaju. Umesto da trunu u zatvoru ili budu zaboravljena i zakopana negde na đubrištu istorije, preselila su se u Skupštinu, na televizije i društvene mreže, u rijalitije.

U toj živopisnoj galeriji simbola devedesetih, likova s koca i konopca, pored predstavnika vlasti našle su se i njihove dvorske lude, pevačice i pevači, starlete, sitni i krupni kriminalci. Jedan od njih je i Kristijan Golubović, zvezda filma "Vidimo se u čitulji". Kristijana nismo videli u čitulji, ali smo ga gledali u rijalitiju, u zatvoru, u raznim emisijama, u novinama, na društvenim mrežama i, najzad, tamo gde bismo najmanje očekivali da ga vidimo - u školi.

Naime, Golubović se pojavio u jednoj beogradskoj školi na snimanju spota, i to u ulozi profesora, pred gomilom dece koja su statirala. Svoj boravak u školi je snimio i okačio na Instagram profil, pa je i javnost tako saznala za ovaj neobičan edukativan sadržaj kom su učenici te škole bili izloženi.

Otkud Kristijan Golubović u školi sada kad mu vreme nije? Otkud deca kao statisti u spotu? Kome se, kada, kako i zašto učinilo da je to dobra ideja?
Reakcije javnosti su bile brze i burne, pa možda ipak nije sve izgubljeno. Možda nismo sasvim apatični i umrtvljeni, oguglali i otupeli. Možda ima nade da najzad prekinemo reprizu devedesetih i snimimo neki malo bolji film.

Marija Starčević, profesorka srpskog jezika

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 27

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati