Društvo i ekonomija

Marija Starčević

08. 06. 2023. 06:10 35

Pismo profesorke Vučiću: Šta sa jednom cipelom?

Protesti protiv nasilja se održavaju iz nedelje u nedelju, mirni i dostojanstveni, ali sve masovniji i glasniji. Napaćen, osiromašen i obespravljen narod ušao je u takozvani „survival mode“, naročito stanje svesti uzrokovano stalnim stresom, nesigurnošću i neizvesnošću, u kom se organizam brani na svaki mogući način od faktora koji ga ugrožavaju i degradiraju. Istovremeno, predsednik i ova nakaradna, represivna, pljačkaška i diktatorska vlast ulaze u mod poznat pod nazivom „Vuna, Kićo!“.

U skladu sa tim novonostalnim stanjem svesti, "lešinari i hijene" su preimenovani u "veliki broj građana", ali ni to ni predsednikovi nekontrolisani i patetični ispadi na Instagramu, obećanja o ukidanju Zadruge i povlačenje sramnog zakona o upravljanju nacionalnim dobrima nisu urodili plodom. Mod „Vuna, Kićo!“ doveo je do primene oprobanog sredstva, hleba i igara, drešenja kese i bacanja crkavice u okupljenu masu.
Naime, predsednik se po ko zna koji put obratio naciji nudeći ono što bednom i gladnom fali . hleb jeftiniji za nekoliko dinara i bedna povećanja plata i socijalnih davanja. Ipak, ma koliko bedan i gladan bio, narod nije glup, neće upaliti ovoga puta. Recimo, povećanje plata od 5,5 posto pružiće zaposlenom u javnom sektoru mogućnost da kupi tri kilograma junetine ili 5 pakovanja toalet papira, izvede četvoročlanu porodicu jednom u bioskop uz naćose, a ako je baš bahat i voli da ide u restorane, moći će da plati pola ručka u prosečnom restoranu u Beogradu. Samo jedno od navedenog.

Žene, večite kaćiperke i pomodarke, za taj velikodušni gest države Srbije i našeg predsednika moći će da kupe jednu cipelu lošijeg kvaliteta.

Neko će se zapitati „Šta sa jednom cipelom?“ Nezahvalnici. Mogućnosti su brojne. Prosvetne radnice primera radi, mogu da udruže kapital sa koleginicom koja nosi isti broj cipela kako bi kupile ceo par, pa da se ekonomično rasporede na parne i neparne dane u mesecu tokom kojih bi svaka nosila obe cipele istovremeno. To bi ujedno uticalo na pozitivne odnose u kolektivu i predstavljalo svojevrstan team building. Opet, nekom ko ne ceni ovaj nesebičan gest države i predsednika i ne zna šta bi sa jednom cipelom, na pamet bi mogle pasti i neke druge ideje. Ne tako davno, u Iraku je neko gađao Buša cipelom.
Nadam se da u Srbiji nikome neće pasti na pamet nešto slično, jer ako se privodi zbog lutke, to bi sigurno bio atentat. Jedan u nizu. Zato polako i strpljivo, od jedne plate jedna cipela, od druge druga.

Marija Starčević, profesorka srpskog jezika

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 35

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati