Društvo i ekonomija

D. Ljutić

15. 04. 2023. 06:54 7

Višestruki građanin počasni

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je postao počasni građanina Gornjeg Milanovca. Svojevremeno, predlog da tu titulu dobije Slobodan Milošević, odmah posle famozne Osme sednice, nije prihvaćen. Tada se tako nešto smatralo neumesnim i neprikladnim. Eto, sad su došla neka "prikladna" vremena.

Objavljena je vest, koja bi mogla da bude važnija od svih drugih: Aleksandar Vučić je postao počasni građanin Gornjeg Milanovca. Da pojasnimo, počasni građanin je onaj kome se običan žitelj ne može primaći po značaju, niti po zasluženim počastima. Ni da ga dotakne. Čik!

Žitelji takovskog kraja setili su se pokušaja imenovanja Slobodana Miloševića, a to je bilo odmah posle Osme sednice Centralnog komiteta. "Neko" je dobio zadatak da ga proglasi počasnim građaninom Gornjeg Milanovca. Tada, taj predlog, čak nije došao ni na dnevni red, jer se smatralo neumesnim i neprikladnim. Eto, sad su došla neka "prikladna" vremena.

Počasni građanin nema nikakve privilegije, osim počasti kao takve, koja se ukazuje svuda i u svakoj prilici, kad je građanin prisutan, a i kad nije. Kod nas, udeljivanje počasti je ponizno priznanje izuzetnosti vladara. Naravno, u strahu da se neka od drugih servilnih varoških udruženja ne seti pre njih, i udeli sličnu ili istu počast. AV je građanin počasni u mnogim srpskim varošima: Jagodina, Leskovac, Valjevo, Mionica, Svrljig, Ćićevac... Statistika kao neumoljiva nauka kaže, da se ovi gradovi polako prazne. Stanovništvo traga za boljim životom. Moguće da AV uskoro postane i jedan od retkih, makar i počasni, građanin neke varoši u Srbiji.

Ma, neka bude i počasni, uz prisilne svečane dočeke i zveket lokalnih zvona i aplauze koščatih radnika. Ne razumeju se oni u budućnost, niti je iščekuju. Oni samo obavljaju svoje radne obaveze. Srdačan doček predsednika, kao nikada ranije. Da se zna, niko pre njega nije bio takav. Počasni.Proglašenje počašćenog je predviđeno kao praznični skup. Misli se na njemu podređene koji priznaju svaku premoć alfa mužjaka na vlasti. Mada, veliki vladari ili oni koji sebe smatraju takvima (čitaj AV), slabo mare za građane, žitelje i ljude. Njima su potrebne mase i narod. Postoji opravdana sumnja da njima nije poznato šta je to uopšte narod, i kako stvarno živi takvo veliko telo, po shvatanju, glasačko. Narod koji slepo prati vođu polako počinje da se gubi.

A, da. Anu Brnabić još nisu predložili za počasnog građanina neke varoši u Srbiji. Ni Jakova, ni Jarkova.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Primopredaja

Zoran Živković [17.05.2024.]




Video dana

Treniraj kod kuće

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati