Društvo i ekonomija

[ Izvor: V. Jeremić/Danas ]

29. 03. 2023. 08:22 57

Vučićevom kumčetu oduzet auto, da li će se na tome stati?

Opšte je poznata stvar da u ovom zemlji postoji kasta nedodirljivih - grupa pojedinaca sa imunitetom koji ih štiti od krivičnog, medijskog i svakog drugog mogućeg gonjenja.

Nije to neka tajna. Znaju to vlasnici tih ekskluzivnih prava, znaju to vrlo dobro u tužilaštvima i sudovima, o urednicima prodržavnih medija da ne govorimo. Znaju to i građani, barem oni koji žele da znaju.

Međutim, nisu tu stvari baš tako čiste. Poslanički imunitet, recimo, jasno je definisan u Ustavu i zakonu. Sve lepo piše, zna se šta pokriva, koga pokriva i pod kojim uslovima se skida.

Sa ovim neformalnim imunitetom, računica je kudikamo komplikovanija, jer nigde nije zapisana. Grubo govoreći, snaga imuniteta direktno je proporcionalna blizini epicentru političke moći u Srbiji. Što si bliže, to si zaštićeniji. E sad, jednačina se zamagljuje kod težine dela. Ako je delo dovoljno teško, onda postoji mogućnost da odgovaraš i pored relativno jakog imuniteta. Međutim, ako je delo isuviše teško, toliko da može da povuče i neke druge, onda možda budeš i sačuvan. Najzad, sve ovo zavisi od kost-benefit analize onog koji imunitete i deli. Sad ti lupaj glavu - jesi Jupiter ili vo.

Ko u takvoj situaciji može da krivi Uroša Panića što je pogrešno izračunao? Petar Panić, njegov otac, u javnosti je poznat kao bivši telohranitelj Vojislava Šešelja, a pišu ljudi da je i kum Aleksandra Vučića. Sad, jesu se radikali kumili levo i desno, češće desno, ali nije to mala stvar. U najgorem slučaju je negde u perferiji epicentra moći. Ko zna, možda i u širem centru.

Snimkom na kojem divlja po gradu skupocenim Lamborginijem i pritom vređa pripadnike policije, mlađi Panić je evidentno prešao crvenu liniju. Da li zato što je objavljeni snimak toliko upečatljiv da je postao viralan, pa došao i do medija, da li je u pitanju prosto sabiranje saobraćajnih prekršaja, tek policija mu je oduzela automobil.

Od daljeg toka postupka će se videti koliko je duboko zagazio. Iskustvo opominje da službene beleške i krivične prijave često nađu svoj put do neke fioke. Ako sve ostane na Instagram stranici MUP-a, onda ćemo znati da je po sredi samo opomena da se malo primiri.

Međutim, ukoliko postupak i krene onako kako zakon nalaže, to će samo značiti da je Uroš Panić prekršio nepisana pravila imuniteta.

Ali, pravila kao takva, obrni-okreni, biće neokrnjena. Sistem koji društvo deli na kastu nedodirljivih i one za koje važi vladavina prava ostaće netaknut.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 57

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati