Društvo i ekonomija

[ Izvor: Forin polisi ]

24. 03. 2023. 19:46 28

Građani zaslužuju istinu - pristanak je isto što i potpis

"Kosovo je u Ohridu napravilo istorijski dogovor na Balkanu, jer je prema Bečkoj konvenciji pristanak isto što i potpis. Ovo važi i za evropski predlog Sporazuma koji je Srbija prihvatila u Briselu, kao i Aneks s kojim se predsednik Aleksandar Vučić saglasio u Ohridu", piše Forin polisi magazin.

- Građani Srbije zaslužuju da znaju istinu - a Vučić to može da preživi. Kada su u pitanju ugovori i drugi sporazumi između država, ono što se računa je pristanak na obavezu prema međunarodnom pravu. Kako je Vučić priznao, potpis to može da manifestuje, ali nije od suštinskog značaja - navodi magazin Forin polisi i dodaje:

- Član 11. Bečke konvencije o pravu međunarodnih ugovora to jasno kaže: Pristanak države da bude obavezana ugovorom može se izraziti potpisom, razmenom instrumenata koji čine ugovor, ratifikacijom, prihvatanjem, odobrenjem ili pristupanjem, ili bilo kojim drugim sredstvom ako je tako dogovoreno.

Kako navodi ovaj magazin, "EU mora da eliminiše svaku dugotrajnu sumnju u obavezujuću prirodu sporazuma i svih njegovih odredbi".

- Podstaknuti ishitrenim komentarima na internetu, kosovski Albanci su zabrinuti da bi Vučić mogao da odustane od sporazuma jer ga nije potpisao, ili da jednostavno izabere one odredbe koje želi da primeni. Zapadni zvaničnici su popuštali Vučiću u njegovom lažiranju zbog autokratine potrebe da se suoči sa domaćim kritičarima. Ako se Vučiću dozvoli da iskrivi uslove ili čak status sporazuma, šanse za implementaciju padaju - navodi magazin.

- Čisti tekst sporazuma uz posredovanje EU, odnosno osnovni sporazum i aneks, pokazuju jasnu nameru strana da se obavežu na sveobuhvatan način. U drugoj tački aneksa, strane se "u potpunosti obavezuju da će poštovati sve članove Sporazuma i ovog Aneksa, te da će ekspeditivno i u dobroj veri implementirati sve svoje obaveze koje proizlaze iz Sporazuma i ovog Aneksa" - navodi se u tekstu pomenutog magazina, te se dodaje:

- Ovo se upadljivo razlikuje od Vašingtonskog sporazuma iz 2020. koji su potpisali Vučić i bivši kosovski premijer Avdulah Hoti u Beloj kući kod Trampa. U tom neobavezujućem sporazumu stranke nisu ni propisno imenovane, dok se u sporazumu Brisela i Ohrida otvoreno pominju Kosovo i Srbija i nazivaju se "ugovornim stranama". Za razliku od Trampovog sporazuma, tekstovi Brisela i Ohrida su koherentni. Preambula uokviruje ključna pravna i politička pitanja. Ohridski aneks uključuje nekoliko rokova i formalni mehanizam implementacije - sve ukazuje na jasnu nameru da se strane obavežu zakonom - navodi Forin polisi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 28

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati