Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

06. 09. 2024. 23:06 35

Srbija povukla pismo o crvenim linijama za Kosovo iz decembra 2023. godine: Lajčak potvrdio, u Beogradu - muk

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajčak rekao je da je Srbija povukla pismo upućeno Briselu prošle godine, u kojem je izrazila rezerve prema Sporazumu na putu ka normalizaciji odnosa sa Kosovom. Reč je o Ohridskom sporazumu. Iz zvaničnog Beograda bez reakcija.

Lajčak je posle sastanka sa zamenikom kosovskog premijera Besnikom Bisljimijem u Prištini rekao da je pismo povučeno i da sporazum i dalje važi.

Rekao je i da se s vremena na vreme čuju izjave koje ne pomažu implementaciji sporazuma.

- Ne, Ohridski sporazum je pravno obavezujući i mi radimo na njegovom sprovođenju. Nijedna strana se nije povukla iz ovog sporazuma i razgovaramo s Kosovom i Srbijom kako da ubrzamo njegovo sprovđenje - rekao je Lajčak.

Šta je bilo u pismu koje je Srbija povukla?

Srbija je u sedištu Evropske unije, u decembru 2023. godine podnela dopis kojim je izrazila rezerve koje se odnose na obaveze koje proizilaze iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa sa Kosovom, uključujući i sam aneks primene.

Ovaj dokument je predat na dan samita Evropskoj službi za spoljno delovanje (EEAS) na čijem je čelu šef evropske diplomatije Žozep Borelj koji posreduje u dijalogu Beograda i Prištine.

- Sporazum o putu ka normalizaciji i aneks za njegovu implementaciju, kako je navedeno u deklaraciji (sa samita), smatra se prihvatljivim isključivo u kontekstu koji se ne odnosi na de facto i de jure priznanje Kosova - navodi se u pismu koje je tada poslala Ana Brnabić, obavljajući funckiju premijerke.

- Republika Srbija ističe da se ovo opredeljenje ne proteže na priznavanje članstva Kosova u UN, sistemu organizacija i agencija UN, niti na takozvani teritorijalni integritet Kosova - rekla je tadašnja premijerka, a prenela je Slobodna Evropa.

Brisel, pa Ohrid

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, saglasili su se 27. februara prošle godine u Briselu o Sporazumu o putu ka normalizaciji odnosa, a 18. marta u Ohridu i o Implementacionom aneksu tog dokumenta.

U tim dokumentima se navodi da oni postaju sastavni deo pregovaračkog okvira u procesu pristupanja EU i da nepoštovanje obaveza koje proističu iz njega može imati direktne negativne posledice na evropski put svake od strana.

Mnogi su ovaj sporazum i njegov aneks tumačili kao dodatno udaljavanje Srbije sa Kosova.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 35

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati