Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

23. 03. 2023. 18:03 32

Ambasador Hil podržao smenjene tužiteljke

Nezavisno pravosuđe i borba protiv korupcije ključni su za napredak Srbije, a naročito članstvo u EU, saopštio je ambasador SAD Kristofer Hil posle susreta sa smenjenim tužiteljkama Bojanom Savović i Jasminom Paunović.

- Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju Srbiju u tom nastojanju i cene partnerstvo profesionalaca u Tužilaštvu koji su toga svesni poput Bojane Savović i Jasmine Paunović - naveo je ambasador na Instagramu.

Bojana Savović i Jasmina Paunović bile su zamenice tužioca u beogradskom Višem javnom tužilaštvu koje su istraživale malverzacije u EPS-u koje građane Srbije koštaju oko 7,5 miliona. Do njihovog premeštanja, a zatim i oduzimanja ovog slučaja došlo je samo dan nakon što je uhapšeno osumnjičenih šest lica, koje tužilaštvo tereti da su lažirali dokumenta i predstavili da je izgrađena industrijska pruga od železnikčke stanice Stig do termoelektrane Kostolac B, koja ne postoji. Kako je pokazala dosadašnja istrga, posao nikada nije završen a novac je isplaćen privatnim firmama, pa je tako državno preduzeće EPS oštećeno za gotovo 7,5 miliona američkih dolara, piše N1.
Tužiteljkama je bez obrazloženja slučaj oduzet, a Savović i Paunović su premeštene u drugo odeljenje tužilaštva. Iz Višeg javnog tužilaštva u saopštenju su istakli da se radi o “premeštaju” prema redovnom goišnjem planu u druga odeljenja. Međutim, deo opozicije i strukovna udruženja i nevladine organizacije smatraju da se radi o pritisku pravosudnih organa na nezavisne tužiteljke kao i o zataškavanju slučajeva visoke korupcije. Tužilac Nenad Stefanović, prvi čovek Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, demantovao je te optužbe.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 32

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati