Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

16. 03. 2023. 11:17 1

"Povećanje usluga Pošte za 60 odsto prekomerno"

Od 1. aprila pojedine usluge u domaćem i međunarodnom poštanskom saobraćaju poskupeće za čak 60 odsto što javno preduzeće “Pošta Srbije” smatra usklađivanjem sa realnim troškovima poslovanja a stručna javnost prekomernim i neprimerenim povećanjem cene u uslovima velikog inflatornog rasta, piše "Danas".

Novi cenovnici poštanskih usluga, na koje je saglasnost dala Vlada Srbije su u "Službenom glasniku" objavljeni još krajem februara, a Pošta Srbije je saopštila da će one početi da važe od prvog dana aprila.

Cene pojedinih usluga ostale na istom nivou ali su druge znatno poskupele. Primera radi, slanje pisma težine do 20 grama u domaćem saobraćaju poskupeće sa 30 na 48 dinara. Cena preporučenog pisma težine do 20 grama od 1.aprila umesto 90 koštaće 144 dinara. Slanje registrovane pošte sa povratnicom umesto 30 dinara koštaće 48 dinara a sudsko pismo 144 dinara umesto 90 dinara koliko iznosi aktuelna cena te pošiljke.

U međunarodnom saobraćaju će cena slanja pisma težine 20 grama umesto 100 koštati 120 dinara dok će cena takvog preporučenog pisma umesto 400 iznositi 430 dinara. Slanje registrovane pošiljke sa povratnicom umesto 130 koštaće 150 dinara, piše "Danas".S druge strane, sasvim je sigurno da građani opterećeni brojnim poskupljenjima i skoro svakodnevnim udarom na životni standard neće biti zadovoljni rastom cena usluga pošte te će ga tretirati kao dodatni namet. Na taj način će razmišljati i privrednici koji moraju da koriste usluge pošte kako bi obavljali svoj biznis.

Ekonomista Milan R. Kovačević kaže za Danas da je poskupljenje poštanskih usluga od čak 60 odsto previsoko, nepotrebno i da će biti kontraproduktivno u odnosu na proklamovanu težnju nadležnih da se inflacija suzbije.
- Nikako nije trebalo poskupeti poštanske usluge u ovom procentu jer će to izazvati kontraefekat u borbi protiv inflacije. Naime, svi oni privrednici koji često koriste usluge pošte će to osetiti i prva reakcija će im biti da povećaju cenu svojih proizvoda. Na taj način umesto da se inflacija smanjuje ona će se dodatno povećavati. U datim uslovima veliko poskupljenje poštanskih usluga će samo odmoći kada je reč o suzbijanju inflacije. Nadležni bi stoga morali da naprave bolji plan na koji način da se uhvate u koštac sa tim značajnim problemom - navodi sagovornik.Koordinator Mreže za poslovnu podršku Dragoljub Rajić takođe smatra da je novo poskupljenje poštanskih usluga u Srbiji preterano visoko.

- Svako poskupljenje u tom iznosu se može označiti kao prekomerno pa tako i ovo. Razloga da to bude tako prosto nema. Pošta Srbije koristi javnu infrastukturu a takođe je oslobođena i plaćanja PDV na slanje pošiljki. Na taj način je u povlašćenom položaju u odnosu na svoju konkurenciju. Takođe, poskupljenje usluga u poštanskom saobraćaju će negativno uticati i na inflatorni proces što je još jedan od razloga zašto do njega nije trebalo da dođe - zaključuje Rajić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Neuspešan skok

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati