Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

22. 02. 2023. 07:00 2

Šta raditi ako kupite namirnice kojma ističe rok?

Nutricionistkinja Branka Mirković izjavila je da građani mogu slobodno da kupuju namirnice kojima je rok trajanja na isteku, ali da se strogo vodi pažnja o tome da ukoliko se radi o kvarljivoj robi, odnosno mesu i mlečnim proizvodima - te namirnice treba upotrebiti odmah, a ne stavljati ih u zamrzivač.

- Treba voditi računa, ali treba i koristiti sniženja - istakla je ona.Namirnice pred istek roka u većini supermarketa mogu se kupiti na popustima od 30 do 50 odsto. Na akciji su i lako kvarljivi proizvodi, mleko, sirevi, jaja, meso i namazi.

Mirković pojašnjava da je naša zemlja potpisnica Zakona o deklarisanju hrane Evropske unije, i da na deklaracijama postoji utisnuto dokle je proizvod upotrebljiv, sa tim što napominje da to ne znači da je nakon datuma koji se nalazi na deklaraciji hrana kvarljiva. Pogotovo se to odnosi na suvu hranu začine, keks…- Treba bii obazriv kod proizvoda koji imaju kratki rok trajanja. Pričam o mlevenim proizvodima, mlevenom i sečenom mesu. To meso treba odmah upotrebiti. Stavljanjem u zamrzivač nećete sprečiti da opadne nutritivna vrednost. Preporuka je da se hrana ne baca. Iskoristite sniženja, i odmah je upotrebite - napomenula je Mirković za N1.

Govoreći o jajima i mesu kojima ističe rok, naglasila je da treba voditi računa o ambalaži, odnosno, utvrditi da je ambalaža neoštećena.- Ako je ambalaža neoštećena bezbedno možete da je stavite u firžider, ili da je koristite nedelju do 10 dana. Nije za čuvanje, zamrzavanje i korišćenje za šest meseci - navela je ona.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati