Društvo i ekonomija

[ Izvor: Biznis.rs ]

21. 01. 2023. 19:33 10

Stanovi do kraja 2023. biće skuplji do 20 ODSTO

Broj izdatih građevinskih dozvola tokom 2022. bio je manji u odnosu na godinu dana ranije čak četiri meseca zaredom, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS). Najveći pad broja izdatih dozvola zabeležen je u oktobru 2022. godine, kada je zabeleženo pad od čak 22,2 odsto u odnosu na oktobar 2021. U novembru 2022. izdate su 2.782 građevinske dozvole, što je 16,6 odsto manje.

Prema rečima konsultanta za nekretnine Milića Đokovića, 2021. godina nije adekvatna za upoređivanje jer je usledila posle korona krize, kada je došlo do građevinskog "buma".- Neverovatno je koliko je bilo dozvola i prometa u toj godini, tako da ona nije realna za upoređivanje. Pre bi bilo adekvatno porediti 2022. sa podacima iz 2018. ili 2019. Drugo, problem kod građevinskih dozvola je problem zastoja u proceduri. Nije se, nažalost, došlo do olakšavanja procedura za investitore, koje su bile dosta usporene, što je u nekom procentu doprinelo ovakvim rezultatima. Takođe su skočile i cene građevinskih materijala, usled čega investitori ne mogu da planiraju, pa čekaju stabilizaciju cena - objašnjava on.

U razgovoru za Biznis.rs Đoković ističe da sada postoji takozvana "plivajuća cena pogađanja" i kod investitora i kod dobavljača građevinskog materijala. Kako kaže, nismo se još prilagodili na alternativne izvore nabavke u odnosu na Ukrajinu i Rusiju, poput Indije, Kine, Turske, Hrvatske.
- Trebalo bi da radimo sa onim što imamo, ne moramo sve da uvozimo. Možemo da radimo i sa našim materijalima. Taj period adaptacije firmi, koji je za nas veliki zalogaj, traje do dve godine. Na manje izdavanje građevinskih dozvola utiče i poskupljenje stambenih kredita, odnosno poskupljenje samog novca. Njegova vrednost je pala, ali su brojke veće, što sve dovodi do toga da će se manje graditi tokom 2023. godine - ocenio je Đoković.

On je naglasio da je prilikom manje ponude, recimo za 20 do 30 odsto, potražnja manja za 10 procenata i onda, nažalost, nema pada cena.

- Ne može tako brzo da se desi neko smirivanje cena na tržištu nekretnina. Naime, kada jednom porastu, jako se teško spuštaju. Ipak, možemo da očekujemo blago smirivanje cena i praćenje rasta cena u odnosu na inflaciju u evrozoni. Koliko ona bude rasla, toliko će rasti i cena nekretnina. Na kraju godine je pretpostavka da će cene nekretnina biti veće između 10 i 20 odsto u odnosu na kraj 2022. godine - smatra sagovornik.
Milić Đoković podseća da su cene nekretnina krajem prošle godine drastično skočile, čak i do 50 procenata, ali kaže da u ovoj godini ne očekuje takav rast, već smirivanje i blago poskupljenje u skladu sa inflacijom.

Prema dozvolama izdatim u novembru 2022. godine, u Srbiji je prijavljena izgradnja 3.318 stanova, čija je prosečna površina 71,7 kvadratnih metara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati