Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

21. 01. 2023. 22:22 3

I izvođači državnih projekata plaćaju radnike NA CRNO

Na gradilištima firme Star Line Construction, sa sedištem na beogradskoj Zvezdari, u poslednje tri godine inspekcija je pronašla najviše radnika crno - čak 99 radnika. Na spisku otkrivenih nepravilnosti je 7.886 stavki, neke firme poput pomenutog Star line-a pominju se u nekoliko navrata, a najčešće su firme koje su pravile prekršaje imale jednog do dva radnika na crno.

Međutim, kod pojedinih je zatečeno znatno više, a uz Star line, najviše radnika u ilegali pronađeno je upravo kod građevinskih kompanija, piše Danas.

Među njima su i austrijski Štrabag, kod kog je u periodu od ove tri godine u jednom trenutku inspekcija pronašla 30 radnika na crno, i turski Tasjapi, kod kojih je na gradilištu u Vranju, u Ulici Franje Kluza pronađeno 53 radnika bez svih "papira".
Zvanični zastupnik ove firme, osnovane februara 2018, jeste Amimehdi Asgari iz Irana.

Tasjapi je tada u Srbiju došao sa namerom da gradi stanove za pripravnike bezbednosti u Nišu i Vranju. Istoj firmi država je poverila i posao izgradnje i projektovanja dela auto-puta od Beograda do Sarajeva, vredan 250 miliona evra.Tasjapi je u javnost dospeo i u martu 2019. godine, kada je priveden direktor firme u Vranju zajedno sa radnicima CIP-a zbog sumnje na korupciju.

Pre mesec dana Tasjapi je iskazao interesovanje za izgradnje fabrike cementa u Pljevljima, o čemu su pisali lokalni mediji.

I Štrabag je radio na dosta državnih poslova. Ovoj kompaniji su, između ostalog, bili ponuđeni poslovi u Beogradu na vodi, ali i postavljanje kamenih kocki, odnosno rekonstrukcija Trga republike u prestonici.

Na gradilištu firme Demiroglu construction u Zemunu inspekcija je zatekla 40 neprijavljenih radnika, a u Braničevskoj ulici u Beogradu još dva. Firma je otvorena 2019, a vlasnik je Abdulah Onak, turski državljanin.

Još jedna firma koju vodi turski državljanin našla se na ovom spisku - Dilaz construction. Firma je registrovana u Beogradu, a 36 radnika na crno pronađeno je na jednom od gradilišta u Beogradu na vodi.

Još jedna građevinska firma koja nije poslovala po zakonu, zbog čega se našla na spisku Ministarstva rada, jeste M enterijer kod koje je na gradilištu na Kopaoniku, u ski centru Sunčani vrhovi, pronađeno 33 radnika na crno. Vlasnik ove firme je Marko Ivić, a kod iste firme pronađen je još jedan neprijavljeni radnik i to na gradlištu tokom rekonstrukcije Muzeja Jugoslavije, navodi se u tekstu objavljenom na portalu Danas.

Prema podacima za 2021. inspekcija rada je te godine obavila nekih 64.000 inspekcijskih nadzora rada na crno, što je 1.500 nadzora više nego 2020. godine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati