Društvo i ekonomija

[ Izvor: Forbes Srbija ]

27. 05. 2024. 17:10 4

Dodikova deca, da bi izbegla sankcije, prebacila firme na svoje bližnje

Krajem aprila na adresi Gornji Podgradci bb, Gradiška, osnovano je preduzeće "Zelena jabuka" čiji direktor i vlasnik je Mirko Dobrić, rođak porodice Dodik. Novoosnovano preduzeće nalazi se na istoj adresi kao i preduzeće "Fruit Eco", u vlasništvu Igora Dodika i Mirka Dobrića, samo što se za razliku od njega ne bavi gajenjem jezgričastog i koštunjavog voća, već gajenjem bobičastog, orašastog i ostalog voća. Kako piše Kapital, zbog američkih sankcija koje su uvedene Miloradu Dodiku, predsedniku Republike Srpske, kao i njegovoj deci, sinu Igoru i kćerki Gorici, i svim njihovim firmama koje vode, računi su ugašeni.

Firme u rukama supruga

Gorica Dodik, poslovanje svojih firmi nastavila je kroz prebacivanje vlasništva na supruga Pavla Ćorovića. Tako se danas u njegovom vlasništvu nalaze firme "Agro voće" kao i "Agro destil" i "Monte block". "Agro destil" se bavi proizvodnjom žestokih pića, što je porodični Dodikov biznis. Među kupcima Djedove rakije i Krajiške ljepoticesu i Vlada i Narodna skupština RS, piše Forbes Srbija.

Prošle godine, piše portal Akta, ovo preduzeće, sa šest zaposlenih, ostvarilo je 1.657.681,00 KM prihoda ili oko 800.000 evra i dobit od 438.648,00 KM ili oko 220.000 evra.

Poslovanje banjalučkog restorana Agape koji je bio u vasništvu Gorice i bratove supruge Ivane Dodik, mesec nakon uvođenja američkih sankcija, rešeno je na način da je na istoj adresi osnovano preduzeće Agape best d.o.o a kao vlasnik, osnivač i direktor upisan je Aleksandar Dobrić, sin Marka Dobrića. Ovo preduzeće kasnije je promenilo ime, pa se danas zove "Best service". Best service je u vlasništvu jedne osobe, Aleksandra Dobrića i osnovano je 21. novembra prošle godine. Kada je o finansijskom poslovanju reč ova kompanija je 2023. godine ostvarila dobit od 19.146,00 KM ili oko 10.000 evra.

Prihodi u 2023. godini

Gorica Dodik, kćerka Milorada Dodika, vlasnica je firme "Agro Voće" iz Laktaša. Ova firma se bavi uzgojem voća. U 2023. njen prihod je bio 653.463,00 KM ili 326.000 evra i dobit 220.125,00 KM što je oko 110.000 evra.

Podsećamo, krajem prošle godine Vlada SAD-a uvela je sankcije Dodiku i nekoliko drugih zvaničnika iz RS-a, zbog korupcije i podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i njegovoj deci, čije firme su takođe obuhvaćene sankcijama, zbog čega su im svi računi blokirani.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati