Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas ]

30. 12. 2022. 14:39 2

Rast srpske privrede NAJNIŽI u regionu u 2022!

Bruto domaći proizvod Srbije će prema preliminarnoj proceni Zavoda za statistiku u ovoj godini iznositi 2,3 odsto. Ovo znači da je rast BDP-a u četvrtom tromesečju međugodišnje iznosio manje od jedan odsto.

Što se tiče srpske ekonomije, 2022. godinu obeležio je dinamičan rast u prvoj polovini godine na krilima privrednog oporavka od pandemijske 2020. i rasta od 7,5 odsto u 2021. (ubedljivo najveći u regionu) i ogromno usporavanje u drugoj polovini godine.

Rast BDP-a u prvom polugodištu u odnosu na isti period prošle godine iznosio je četiri odsto, u prvom kvartalu 4,2, a u drugom 3,8 odsto.

Ipak od juna efekti rata u Ukrajini, rast cena energenata i problemi u sopstvenoj proizvodnji struje, suša i veliki pad u građevinarstvu počinju da se osećaju pa je godišnji rast BDP-a u trećem tromesečju iznosio svega jedan odsto, da bi još i dodatno usporio u poslednjem kvartalu.

Vrednost izvedenih radova u građevinarstvu u 2022. godini beleži realni pad od 11,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Promet u maloprodaji je povećan je realno za 6,4 odsto, dok je promet u trgovini na veliko nominalno veći za 19 odsto (realno, kada se isključi inflacija oko četiri odsto).

Izvoz je porastao 23,5 odsto, a uvoz čak 33 odsto.

Ugostiteljstvo je realno povećano za 40 odsto u odnosu na prošlu godinu, a broj noćenja turista za 37,5 odsto, pokazuju podaci Zavoda za statistiku.

Nakon rasta investicija od 15,9 odsto prošle godine, u ovoj godini one su stagnirale, odnosno rast je nula. Od jedne od najbrže rastućih ekonomija u regionu s početka godine Srbija je došla do ekonomije sa jednom od najnižih stopa rasta u ovoj godini.

Bolji rezultat privreda u okruženju ove godine dobrim delom je i posledica njihovog sporijeg oporavka od recesione 2020. godine. Dok je Srbija već početkom 2021. godine povratila izgubljeni BDP, mnoge od ovih zemalja su to postigle tek krajem 2021. ili čak i početkom 2022. godine.

Pored Srbije koja će ove godine zabeležiti rast od 2,3 odsto, Centralna banka Albanije prognozira rast od 3,7 odsto, Bugarska (prema novembarskoj projekciji Evropske komisije) 3,9 odsto, a BiH (procena CB BiH) 4,1 odsto.

Mađarskoj se ove godine prognozira (EK) 5,5 odsto, a Hrvatskoj od šest odsto (EK) do 6,3 odsto (Hrvatska narodna banka). Rumunija će prema prognozi EK ove godine dostići 5,8 odsto, a Slovenija 6,2 odsto.

U svakom slučaju veliko ekonomsko usporavanje nastaviće se u narednoj godini, a u okruženju skoro niko neće dostići rast od dva odsto što ni ne čudi, s obzirom na to da se evrozoni procenjuje svega 0,3 odsto, a Nemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji, recesija od 0,6 odsto.

Ministarstvo finansija Srbije procenilo je privredni rast od 2,5 odsto sledeće godine i to bi bio najbolji ekonomski rezultat u okruženju ukoliko se ostvari. Ipak neke finansijske institucije, kao na primer austrijska Erste banka, procenjuje rast Srbije sledeće godine na 1,6 odsto, a autori Kvartalnog monitora na dva odsto, sa većim šansama da bude niži nego viši od toga.

Za Mađarsku se prognozira jedva primetan rast od 0,1 odsto u 2023. a Sloveniji 0,8 odsto.

Za Hrvatsku se očekuje usporavanje na jedan odsto prema proceni EK, dok HNB očekuje 1,4 odsto sledeće godine. Centralna banka BiH očekuje rast od 0,9 odsto, a Evropska komisija za Bugarsku 1,1 odsto. Rumuni sa 1,8 odsto i Albanci sa dva odsto su najbliži našem očekivanom privrednom rastu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati