Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

13. 12. 2022. 08:55 2

SSP predstavio Predlog zakona roditelj-negovatelj

Poslanička grupa Stranke slobode i pravde (SSP) predstavila je Predlog zakona "roditelj-negovatelj", kao dopunu Zakonu o socijalnoj zaštiti, koji se odnosi na materijalnu podršku roditeljima ili starateljima za negu deteta sa smetnjama u razvoju.

- Ono što razlikuje status "Roditelj-negovatelj" u odnosu na druge pomoći kad je reč o deci sa smetnjama u razvoju jeste što je ovo prvi propis koji bi se bavio statusom samih roditelja - rekla je potpredsednica SSP Marinika Tepić.

Oni koji su primorani da 24 sata budu uz svoju decu ne bi više bili u situaciji da se odriču dece i upućuju ih u ustanove ili hraniteljske porodice, već bi imali dovoljno sredstava da pokriju sve troškove lečenja i nege, ocenila je ona. Tepić je rekla da se poslanička grupa SSP pri formiranju ovog propisa rukovodila i činjenicom da je osobama sa smetnjama u razvoju pomoć potrebna doživotno, i onda kad njihovi roditelji više ne budu u stanju da brinu o njima, kao i da će ovim zakonom biti jasno definisana kategorizacija pomoći, te da će on ići „ruku pod ruku“ sa zakonom o alimentacionom fondu, budući da su srodni i iz istog resora.
- Oba zakona će biti stavljena na skupštinsku raspravu, jer porodice s jednim detetom sa smetnjama u razvoju često se raspadnu i potom sav teret padne na jednog roditelja, najčešće samohranu majku - rekla je Tepić.

Tim predlogom, kako je objasnila, predviđa se i ostvarivanje penzije ukoliko roditelj minimum 15 godina provede brinući o bolesnom detetu.

- Imamo problem, kao i sve države u regionu, što ne postoji jedinstven registar dece sa smetnjama u razvoju. Ujedinjene nacije sprovode projekat objedinjenog registra na nivou regiona i on je počeo da se konstituiše - rekla je Tepić, ocenivši da bi usvajanje ovog zakona bio korak ka izradi zvaničnog registra, na osnovu kojeg bi mogla da se radi i finansijska projekcija.

Član resornog odbora za socijalnu politiku SSP Bojan Bukvić je rekao da trenutno postoji mali broj usluga i da je potrebno što više zakonskih odredbi i usluga socijalne zaštite.
- Prepoznali smo jednu – da se pomogne roditeljima i ovo je samo početak - rekao je Bukvić i dodao da je svaka porodica priča za sebe i zato je potrebno imati što više alata i na lokalnom i na državnom nivou, kako bi se prepoznalo šta ponaosob treba svakoj svakoj porodici.

Na tribini je zaključeno da će zakon motivisati ljude s decom sa smetnjama u razvoju da hrabrije pristupe uslugama socijalne zaštite, jer, po rečima roditelja te dece, ima mnogo ljudi koji su zastrašeni, neinformisani, osećaju stid ili stigmu oko sebe i zato ne konkurišu za pogodnosti koji postoje ili će postojati.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati