Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

08. 12. 2022. 23:26 38

"Razmotrićemo povratak bezbednosnih snaga na KiM"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je na sever Kosova ušlo 300 do 350 pripadnika Kosovske policije, uključujući pripadnike specijalne jedinice. On je optužio kosovskog premijera da je nastavio sa "protivpravnim i nasilnim akcijama" u cilju okupacije severa Kosova. Najavio je i da će Beograd, zbog svega, "razmotriti povratak do 1.000 naših bezbednosnih snaga na prostor Kosova i Metohije, onako kako to predviđa Rezolucija 1244, posebno član 4 ove rezolucije, kao i član 6 aneksa 2."

- Predsednik Aleksandar Vučić mnogo puta je ponovio da se više nikada neće ponoviti ni pogrom niti "Oluja", i čini mi se da dovoljno dobro nisu shvatili, pogotovo oni na Zapadu koji treba da urazume Prištinu, šta znači ono što je predsednik Vučić rekao - kazao je Petković na konferenciji za novinare u Beogradu.

- Ja se nadam da nakon ovoga što se večeras dogodilo, sada oni koji treba da urazume Kurtija shvataju šta znači ova važna i značajna poruka, jer mi želimo da sačuvamo naš narod, i nećemo dopustiti da naš narod strada, da ga neko progoni, ubija i maltretira - dodao je Petković.

Zemljama zapada je poručio da "dobro vode računa da posle ne budu iznenađeni odlukama Beograda".

- Jer nismo mi ti koji smo ušli u bilo kakve provokacije, koji su prekršili Briselski sporazum, koji ne žele normalizaciju odnosa, već sve to radi Aljbin Kurti kog očigledno neko pušta - ocenio je direktor Kancelarije za KiM.

Petković je na početku konferencije rekao da je Kurti "večeras nastavio sa protivpavnim i nasilnim akcijama u cilju okupacije severa Kosova i Metohije".

Dodao je i da je, prema saznanjima Kancelarije za Kosovo i Metohiju, između 300 i 350 policjaca, "što patrolnih što pripadnika ROSU sa dugim cevima pod punom ratnom opremom i sa okolpopnim vozilima", oko 20.30 upalo na sever Kosova, iz pravca južne Mitrovice ka naselju Bošnjačka mahala.

- A, onda su bukvalno okupirali i blokirali celu severnu Mitrovicu i na kraju se stacionirali u mešovitim naseljima. Naime, kao razlog ili povod za upad albanske policije na sever je navedeno to što su Albanci koji žive u mešovitim sredinama navodno uplašeni zbog onog što se dešava na severu KiM - rekao je Petković navodeći da se pre dva dana na severu desilo nasilje Aljbine Kurtija i "njegov način obračuna sa Srbima".

Cilj kosovskog premijera je, prema Petkovićevim rečima, "da se nasilno, sa dugim cevima, nametne održavnje protivpravnih izbora" u četiri opštine na severu Kosova.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 38

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati