Društvo i ekonomija

Direktno.rs [ Izvor: Novosti ]

17. 11. 2022. 11:00 0

Danas je Svetski dan prevremeno rođene dece

Svetski dan prevremeno rođenih beba, 17. novembar 2022. godine, po dvanaesti put se obeležava u svetu, sa idejom da se pažnja društva usmeri na ozbiljne probleme prevremeno rođenih beba i njihovih roditelja. U obeležavanju ovog događaja učestvuju mnogobrojna udruženja roditelja, profesionalne organizacije, kompanije i pojedinici.

U svetu je učestalost prevremenog porođaja oko 10%, što znači da se svaka deseta beba rodi pre termina. Svake godine, oko 15 miliona dece se  rodi pre termina (pre 37 gestacijske nedelje), od toga jedan milion ne preživi. U Srbiji se za godinu dana pre termina rodi više od 4000 beba.

"Prevremeni porođaj je značajan zdravstveni problem u celom svetu zbog prateće smrtnosti, kratkotrajnih i dugotrajnih posledica, kao i visokih troškova za zdravstveni sistem i društvo u celini. Lečenje prevremeno rođenih beba je zahtevno, dugotrajno, skopčano sa brojnim rizicima i predstavlja veliki izazov za zdravstvene profesionalce, a za roditelje i porodicu, to je neočekivani događaj, izvor velike traume i hroničnog stresa.

Nažalost, ne postoje efikasne rane intervencije za prevenciju prevremenog porođaja. Investiranje u prevenciju prevremenog porođaja treba da bude prioritet i kontinuirani zadatak, jer svaka beba zaslužuje da bude zdrava na rođenju.Institut za neonatologiju je jedinstvena republička institucija tercijalnog nivoa u kojoj se leče visoko rizične prevremeno rođene bebe najmanje zrelosti i najmanje težine na rođenju. Želimo da istaknemo da Institut za neonatologiju godišnje zbrinjava 20-25% od ukupnog broja prevremeno rođene dece na teritoriji RS i preko 50% dece koja se rode na  teritoriji RS sa porođajnom telesnom masom ispod 1500 grama.

Zbog svega navedenog, Institut kontinuirano ulaže napore da se opremi najsavremenijom opremom i primeni najnovije metode u monitoringu,  dijagnostici, lečenju i nezi, sa ciljem da se ostvari najbolji kvalitet  života i kod najnezrelije prevremeno rođene dece. Mi se pridužujemo naporima The World Prematurity Network-a i EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants) da se pažnja društva fokusira na ovaj važan globalni problem i da se prevremeno rođenoj deci omogući najbolje lečenje i nega, a njihovim porodicama preko potrebna podrška i pomoć.

17.novembar je njihov dan. Nažalost, ove godine u cilju uštede električne energije isključeno je dekorativno osvetlenje na gradskim objektima, pa grad neće biti obasjan ljubičastom svetlošću, simbolom naše kolektivne brige za prevremeno rođene bebe i njihove porodice.

Međutim, ove godine je Institut dobio dozvolu nadležnog epidemiologa, pa ćemo u saradnji sa Udruženjem roditelja prevremeno rođene dece "Mali div" i Unicefom organizovati tradicionalni susret i druženje lekara i medicinskih sestara zajedno sa bebama, bivšim pacijentima, i njihovim roditeljima.

U četvrtak, 17.novembra u 12h okupićemo se u predvorju Instituta (ulaz iz dvorišta) u znak podrške prevremeno rođenim "malim divovima", ali i u znak sećanja na njihove drugare koji, nažalost, nisu preživeli", saopštila je Dr Katarina Lazić sa Instituta za neonatologiju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati