Društvo i ekonomija

Direktno.rs

17. 11. 2023. 17:26 0

"Omogućimo kontakt koža-na-kožu po rođenju svakoj bebi čak i kad požuri na svet"

"Svakoj bebi, tako i prevremeno rođenoj, potreban je kontakt koža-na-kožu sa roditeljem od trenutka rođenja, tokom i nakon boravka u jedincima neonatalne intenzivne nege, kao i primena drugih mera koje će pomoći da bebe prevaziđu zdravstvene irazvojne rizike i što pre odu u porodično okruženje koje im je najpotrebnije", zaključili su roditelji, predstavnici institucija i stručnjaci na okruglom stolu "Mali koraci, veliki pomaci - Omogućimo kontakt koža-na-kožu po rođenju svakoj bebi čak i kad požuri na svet“ koji je organizovan povodom Svetskog dana prevremeno rođenih beba, čije saopštenje prenosimo u celosti.

"Prevremeno rođenje privremeno oduzima detetu ono što mu je najpotrebnije - zagrljaj roditelja čiji miris, glas, otkucaje srca već poznaje. Umesto toga, jedna od petnaest beba rođenih u Srbiji odlazi u izolovano okruženje puno zbunjujućih situacija, nepoznatih osoba, novih i ponekad bolnih iskustava. Prevremeno rođenje je vodeći uzrok smrti dece mlađe od pet godina, a roditeljski dodir je moćna terapija.

Savremeni koncept neonatalnog lečenja, kojoj Srbija teži, uključuje porodično orijentisanu razvojnu negu. Ona podrazumeva aktivno učešće roditelja u brizi o bebi dok boravi u jedinici intenzivnog neonatalnog lečenja, podrazmevajući i svakodnevni prolongirani kontakt koža na kožu. Takođe, podrazumeva i primenu metoda kojima se u značajnoj meri imitiraju uslovi u majčinoj utrobi iz koje je dete prerano izašlo uz smanjivanje stimulusa okruženja koji negativno utiču na razvoj deteta.

- Porodično orijentisana razvojna nega dokazano smanjuje morbiditet i mortalitet novorođenčadi i istovremeno stvara uslove za bolji razvoj dece, povezivanje sa roditeljima, emocionalnu dobrobit i bolje mentalno zdravlje. Institut za neonatologiju je pomogao da svih 8 jedinica za intenzivnu neonatalnu negu u Srbiji primenjuju principe porodično orijentisane razvojne nege prema međunarodnim standardima - smatra prim. dr sc. med. Radmila Mileusnić Milenović, specijalista pedijatrije-neonatolog v. d. direktora
Instituta za neonatologiju Beograd.

Tokom pandemije kovid-19 kontinuitet boravka roditelja uz prevremeno rođeno i bolesno novorođenče u jedinicama intenzivne nege bio je narušen što je značajno uticalo na primenu kontakta koža-na-kožu za prevremeno rođenu novorođenčad, kao i druge prakse porodično orjentisane razvojne nege.

Rezultati ankete koju je sprovelo Udruženje roditelja "Mali Div" u kojoj je učestvovalo oko 500 roditelja prevremeno rođene dece pokazali su da napredni programi razvojne nege i psihološke podrške nisu dostupni velikoj većini roditelja.

- Čak 82% od 500 ispitanih roditelja izjavljuju da im napredni programi razvojne nege nisu bili dostupni. Takođe, 61% odsto roditelja prevremeno rođene dece smatra da im je u periodu nakon prevremenog rođenja deteta ili dece, bila potrebna psihološka podrška, a 68,7% kaže da im ta podrška nije bila dostupna - rekla je Vera Bikicki, majka prevremeno rođenih blizanaca i predsednica Udruženja roditelja "Mali Div".

Kako bi se očuvala veza bebe, roditelja i zdravstvenih radnika. Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije su u septembru ove godine usvojili Preporuke za boravak majki/posetilaca u jedinici neonatalnog intenzivnog lečenja.

- Roditelje, a posebno majku, ne možemo da posmatramo i tretiramo kao bebinog posetioca. Uvek i svugde, i u vanrednim okolnostima, majka i beba su neraskidiva dijada, i procesi zbrinjavanja, nege i podrške treba da budu usmereni na ovu dijadu kao celinu. Preporuke za boravak majki/porodice u jedinici neonatalnog intenzivnog lečenja definišu niz mera za zdravstvene ustanove i roditelje u cilju sprečavanja i suzbijanja infekcija, a njihovom doslednom primenom uspostavićemo uslove za bezbedan zajednički boravak majke i deteta u jedinicama intenzivnog lečenja - izjavila je prim dr Ljiljana Stanković, Nacionalna koordinatorka za podršku dojenju i razvojnoj negi novorođenčeta Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Kontinuirano praćenje primene i rezultata porodično orijentisane razvojne nege, kao i usmeravanje politika i prakse ka njihovom poboljšanju jedan je od zadataka Instituta i zavoda za javno zdravlje.

- Stvaranje uslova za doslednu primenu principa porodično orijentisane razvojne nege zahteva posvećenost zdravstvenih radnika, roditelja i donosioca odluka. Uspešnost ovakvih mera je vidljiva u svakodnevnim pomacima bebe i u dobrobiti roditelja. Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i mreža instituta i zavoda za javno zdravlje će nastaviti sa jačanjem sistema praćenja za primenu ovih mera - rekla je prof. dr Verica Jovanović, v. d. direktora Instituta.

Još jedan značajan oslonac u unapređenju kvaliteta neonatalne zdravstvene zaštite je upravo objavljena publikacija koja definiše nacionalne smernice za Osnovno i specijalizovano zbrinjavanje novorođenčadi koja je nastala u saradnji Ministarstva zdravlja i najeminentnijih stručnjaka u oblasti neonatologije, Udruženja pedijatara Srbije i UNICEF-a. Ovim smernicama podržaće se profesionalni razvoj lekara i ujednačiti i osavremeniti kvalitet rada u svakom delu Srbije.

- Pravo svakog deteta je da dobije najbolju negu u svim okolnostima. UNICEF će, kroz kontinuirana partnerstva u oblasti neonatologije, nastaviti da podržava osnaživanje profesionalaca i uspostavljanje i primenu standarda koji su u najboljem interesu deteta, a koji su od suštinskog značaja za preživljavanje i napredovanje dece. U tome ključnu ulogu imaju roditelji - smatra dr Jelena Zajeganović Jakovljević, rukovoditeljka programa za zdrave i rani razvoj UNICEF-a u Srbiji.

Dodir je prvo čulo koje se razvija i u bliskoj vezi je sa razvojem svih ostalih čula bebe. Stoga, porodično orijentisana razvojna nega i kontakt koža-na-kožu koja omogućava bebi i roditelju iskustvo povezivanja, upoznavanja, treba da bude zlatni standard brige o prevremeno rođenim bebama širom Srbije", zaključuje se u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati