Društvo i ekonomija

Direktno.rs

10. 10. 2023. 11:20 0

Svetski dan mentalnog zdravlja Srbija dočekala bez strategije i plana

"Na Svetski dan mentalnog zdravlja podsećamo na važnost brige o mentalnom zdravlju i borbu protiv stigmatizacije osoba kojima je psihološka pomoć potrebna. Ovaj Svetski dan mentalnog zdravlja Srbija je dočekala bez strategije i plana za rešavanje nagomilanih problema u ovoj oblasti, koji su bili jedan od uzroka dve teške tragedije pre pet meseci", navodi se u saopštenju Pokreta za preokret, koje prenosimo u celosti.

"Nakon predstojećih izbora nova Vlada će morati da usvoji hitne mere i odredi dugoročnu strategiju u ovoj obalasti i da opredeli budžetska sredstva za besplatna psihološka savetovališta i da se pokrenu programi prevencije i edukacije o mentalnom zdravlju.

Stanje u oblasti mentalnog zdravlja je zabrinjavajuće, simptomi depresije i anksioznosti su široko rasprostranjeni. Među posebno ugroženom kategorijom nalaze se mladi između 15 i 30 godina, ali situacija je slična i kod ostalih starosnih kategorija stanovništva.

Trenutni broj usluga iz oblasti mentalnog zdravlja ne može adekvatno da odgovori na potrebu stanovništva za stručnom podrškom. Režim je doveo zemlju i građane u stanje siromaštva i nesigurnosti, a takve okolnosti podstiču osećanja uznemirenosti i brige.

Pokret za preokret traži da se u školski plan i program uvede edukacija o mentalnoj higijeni, da se kroz ovu edukaciju deca i mladi uče i o emocionalnoj pismenosti i empatiji i adekvatnim načinima regulacije emocija", zaključuje se u saopštenju Pokreta za preokret.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati