Društvo i ekonomija

Direktno.rs

12. 11. 2022. 16:10 13

PODSETIMO SE kako je Gazda Jezda varao, lagao i mazao građane? (VIDEO)

Jezdimir Vasiljević, poznatiji kao "Gazda Jezda" zavio je početkom devedesetih godina u crno na desetine hiljada građana u Srbiji. Osnivač i vlasnik štedionice Jugoskandik obećavao je građanima, koji bi uložili novac u Jugoskandik, kamate od 10 do 15 odsto na nemačke marke, a 160 odsto na dinare, na mesec dana, da bih ih na kraju sve prevario. Verovali ili ne, takav čovek se čak kandidovao za predsednika Srbije.

- U jeku predizborne kampanje niko ne nudi zdrav i jasan ekonomski program. Ja nudim da cela Srbija postane bescarinska zona, kao što je to prihvatila Crna Gora. Jer u celom zdravom ekonomskom svetu postoje bescarinske zone, kao Kipar, Lihenštajn i druge. Zašto ne i Srbija? Šta znači bescarinska zona? Bescarinska zona je zemlja koja posluje za minimalnim porezom na promet i dobit, od ukupno 5 odsto. Kada bi Srbija postala bescarinska zona, svi realni porezi na promet i dobit bi bili ukinuti i svi proizvodi bi preko noći pojeftinili za preko 100 odsto. To je kraj inflacije i devalvacije, tako se i posluje u pametnom svetu, zašto ne i kod nas? Ja to umem i mogu da ostvarim, naravno, uz vašu saglasnost. Dakle, Srbija bescarinska zona - za ili protiv - istakao je Gazda Jezda u svom predizbornom spotu za predsedničke izbore 1992. godine.
Građani nisu naseli na njegov pokušaj političke prevare, ali i te kako jesu na prevaru sa štedionicom. Nedugo nakon ovog predizbornog spota, 1993. godine, Jezdina štedionica je doživela krah, a on je optužen za zloupotrebu službenog položaja i pribavljanje protivpravne imovinske koristi. Dva puta je pobegao iz zemlje, da bi u tek u februaru 2013. bio osuđen na 5 godina zatvora, ali je zbog promene zakona pušten u aprilu, jer je postupak zastareo. 

Jezda danas živi kao slobodan čovek, navodno u okolini Velikog Gradišta, a na desetine hiljada ljudi koji su poverovali u njegove neverovatne kamate i lak novac, ostalo je praznih džepova. Prema procenama, Jezda je oštetio građane Srbije za više desetina miliona nemačkih maraka. Pored svega toga, pre nekoliko godina bio je učesnik jednog rijalitija...

Desenijama kasnije i dalje mnogi prevaranti, koji su vedrili i oblačili devedesetih godina u Srbiji, žive na račun građana, obećavajući im slične stvari kao što je Jezda u predizbornom spotu, a ruka pravde ni njih, ni Jezdimira Vasiljević, nije stigla...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati