Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

06. 10. 2022. 13:51 36

Od autorskog teksta Tabaković biće vam muka

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković obratila nam se autorskim tekstom na sajtu Narodne banke Srbije, pod naslovom "Kurs kao sidro". U pauzi bespoštedne borbe za stabilnost dinara, guvernerka je pronašla vremena i da u podužem tekstu, na više od 9.000 karaktera, ispuca niz, verovatno samo njoj smislenih, floskula i citata. Očito neizostavan bio je hvalospev na račun predsednika Srbije, Aleksandra Vučića.

Sve počinje citatom: "Nikad ne veruj osobi koja nema kožu u igri. Bez toga, budale i prevaranti će profitirati, a njihove greške se nikad neće vratiti da ih progone." N. N. Taleb

Ako ste uspeli da pronađete bilo kakvu vezu sa guvernerskim poslom i stabilnošću kursa dinara, svaka vam čast.

Doduše, nikome nie bilo jasno ni kako je guvernerka došla nedavno do zaključka da je za poskupljenje krompira kriv povećan broj svadbi posle korone.

Guvernerka nas dalje kroz tekst ipak uverava da nemamo razloga za zabrinutost.
Danas, kada ni uz najsavremenije merne instrumente čak ni vremenska prognoza nije izvesna, stabilnost kursa dinara prema evru – jeste. Nakon deset godina rada na čelu Narodne banke Srbije s ponosom mogu da kažem da ljudi u Srbiji imaju jednu brigu manje – već deceniju ne moraju da svakoga dana sa strepnjom gledaju u kursnu listu. I daću sve od sebe da tako i ostane, dok god budem na mestu guvernera – relativna stabilnost kursa neće imati alternativu, jer predstavlja osnov stabilnosti u svim drugim segmentima naše ekonomije, nominalno sidro monetarne i finansijske stabilnosti zemlje“, poručuje guvernerka.

O munjevitom poskupljenju svega i neizvesnosti cena pre svega hrane, guvernerka ne napisa ni reč.

Nakon što nas je ohrabrila, Tabaković nastavlja sa citatom Ho Ši Mina: "Oluja je dobra prilika da bor i čempres pokažu svoju snagu i stabilnost."

Kroz svoj tekst guvernerka se dalje hvali time kako je u proteklih 10 godina, za vreme njenog mandata, neupitna stabilnost domaće valute. Objašnjava i kako smo spremni da odolimo svim novim iskušenjima, ili kako ih ona zove "Čeonim vetrovima".

- I svakoj nadolazećoj buri odolevamo, ne zato što nas pogleda sreća, već zato što se za izazove temeljno pripremamo i idemo im u susret, ne čekamo da nas iznenade. Tako odgovorno i danas radimo na formiranju rezervi za nadolazeći period i izazove koje će nositi sa sobom - piše Tabaković.U guvernerkinom pisaniju nije izostavljen ni hvalospev predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću – bez toga ništa ne može da prođe.

- Hrabrošću, umećem i predanošću jednog čoveka, sada predsednika Republike Srbije, napravljen je zaokret ka rešavanju brojnih nasleđenih neravnoteža. I potpuno odgovorno tvrdim da je on bio i ostao pokretač mnogih aktivnosti kojima smo uspeli da zemlju ekonomski osnažimo. U ambijentu u kojem se menjalo nekoliko ministara finansija, on je bio ta konstanta koja je znala kako najbolje voditi državne finansije – predano i odgovorno, kao sopstveni budžet. Znao je i kako privući investitore iz svih krajeva sveta, diversifikovati svoju poziciju na različite regione, što je Srbiji i sada od koristi. Ja sam mu tada, kao i sada, bila oslonac i podrška u svim segmentima svog delovanja i nadležnosti - napisala je Tabaković.

Autorski tekst završava se rečenicom: "Zato treba imati kožu u igri – živeti i raditi za Srbiju".

Nismo vam preneli baš svaku "mudrost" i rečenicu iz teksta, ako želite da pažljivije i detaljnije proučite ovaj guvernerkin filozofsko-politički tekst sa obrisima ekonomije, u celosti vam je dostupan na sajtu Narodne banke Srbije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 36

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati