Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova ekonomija ]

01. 09. 2022. 19:24 10

Pošta spasava EPS: Do 2025. za struju daće 6 puta više

Javno preduzeće "Pošta Srbije" namerava da za struju za naredne tri godine (2023, 2024. i 2025.) izdvoji 14,2 milijarde dinara što je oko šest puta više nego što su bila izdvajanja za prethodni trogodišnji period. Ekonomisti sa kojima je Nova ekonomija razgovarala navode da bi kupovina struje po ovoj ceni bila čudna, kao i da budi sumnju da se na ovaj način spašava EPS i da mogu da budu u pitanju skrivene subvencije.

U toku 2019, 2020. i 2021. godine Pošta je potrošila 2,38 milijardi dinara za struju, pokazuju finansijski izveštaji. Dakle, šest puta manje nego što sada planira da utroši za naredni period. Iako je Vlada preporučila da EPS sa privredom sklopi ugovore po ceni od 95 evra po megavat-satu, Pošta očekuje da ću struju plaćati tri puta više, 317 evra.

Ovo javno preduzeće je u julu izmenilo svoj plan javnih nabavki pa po novom planira da potroši 14,2 milijarde dinara umesto prvobitno planiranih 5,6 milijardi dinara. Takođe, ugovor koji je 2019. godine Pošta zaključila sa EPS-om (na period do tri godine) bio je vredan 2,05 milijarde dinara bez PDV-a.
Kako je došlo do izmena?

Prema poslednjoj verziji plana javnih nabavki Pošte, procenjena vrednost isporuke električne energije je 14,2 milijarde dinara. Kako za Novu ekonomiju kažu izvori iz ovog preduzeća, a kako se i vidi iz prethodnih ugovora za nabavku struje, Pošta struju kupuje na period od tri godine.

Izvori Nove ekonomije dodaju da je uprava Pošte uputila nadzornom odboru zahtev za odobrenje nabavke po ceni od 37,2 dinara po kilovat-satu, odnosno 317 evra po megavat-satu. Poređenja radi, Vlada je preporučila da EPS-u da sa privredom sklopi ugovore po ceni od 95 evra po megavat-satu.

Prema prvobitnim planovima, Pošta nije nameravala da struju plaća čak 14 milijarde. U prvoj verziji plana javnih nabavki za 2022. godinu za stavku "isporuka električne energije" navedena je procenjena vrednost od 5,6 milijarde dinara. Međutim, u poslednjoj verziji ovog plana, koja je objavljena sredinom jula, procenjena vrednost je povećana na 14,2 milijarde dinara.

Više Poštinog novca u EPS-u

Ekonomista Goran Radosavljević navodi za Novu ekonomiju da to što Pošta planira da kupi električnu energiju po jediničnoj ceni od čak 317 evra po megavat-satu "čudna po nekoliko osnova".
- Prvo, sama planirana cena je veoma visoka, uzimajući u obzir preporuku Vlade Srbije od 30. avgusta 2022. godine po kojoj se preporučuje EPS da električnu energiju prodaje kupcima po ceni od 95 evra po megavat-satu. Postavlja se pitanje, zašto Pošte Srbije ne kupuju električnu energiju od EPS po ovoj ceni, već planiraju cenu koja je više od tri puta veća - navodi Radosavljević.

Radosavljević navodi da su planirani rashodi po osnovu potrošnje čak šest puta veći od realizacije u prethodnom trogodišnjem periodu (u periodu od 2019-2021 rashodi po osnovu potrošnje iznosili su oko 2,38 milijardi dinara, dok je prosečna cena bila 57 evra za megavat-sat).

Ekonomisti sa kojima je Nova ekonomija nezvanično razgovarala kažu da se čak i uz drastično povećanje cene električne energije i potrošnje teško dobacuje do ovog planiranog iznosa, što budi sumnju da se na ovaj način spašava EPS.

Pošta Srbije do objavljivanja teksta nije odgovorila na pitanja Nove ekonomije da obrazloži zašto planira višestruko veća izdvajanja za struju u odnosu na prethodni period.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 10

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati