Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Društvo i ekonomija

Direktno.rs

01. 07. 2022. 09:41 1

Ne želimo Srbiju kao koloniju jeftine radne snage!

Najave iz Vlade Srbije i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da je u procesu postupak zaključivanja sporazuma sa Bangladešom, Vijetnamom i Gvatemalom o uvozu radne snage iz tih zemalja, ozbiljno izaziva uznemirenje i zebnju, ali i ozbiljno pitanje na osnovu čega opet sami, bez konsultovanja stručne javnosti i sindikata se donose odluke od nacionalnog interesa - piše u saopštenju Sindikata Sloga.

Dalje se navodi:
Mi kao sindikat nismo protiv dolaska stranih radnika u Srbiju na poslove čija su zanimanja u deficitu i koja su nam preko potrebna radi normalnog funkcionisana privrede i određenih grana, ali imajuću u vidu dosadašnje bukvalno iživljavanje nad vijetnamskim radnicima angažovanih u zrenjaninskom Ling Longu, kao i radnicima dovedenim iz Kine, imamo pravo da budemo zabrinuti i uznemireni zbog zaključenja nečeg što se naziva “sporazum” a da pre toga niko nije konsultovao stručnu javnost i obavestio građane o načinu njihovog angažmana i smeštaja u Srbiji.

Posebno smo zabrinuti ako je namera Vlade da ih zapošljava u javnim, odnosno javno komunalnim preduzećima, poput vozača autobusa i slično, što je veoma kompleksna tema za razmatranje, jer mi vozača imamo i na pretek ali se ne plaćaju dovoljno, kao i desetine drugih zanimanja koja se godinama unazad unižavaju i obezvređuju.
Ako u obzir uzmemo i dosadašnji rad državnih institucija, posebno Inspekcije rada i njene (ne)pristrasnosti kada su u pitanju odnosi između poslodavaca i radnika, Srbija će, verujemo, biti vrlo brzo označena kao Balkanska kolonija za upošljavanje jeftine radne snage, odnosno “robova”, i postati Eldorado za svetske šarlatane, manipulatore i prevarante koji će stvarati profit na tuđem znoju, krvi i suzama.

Takođe, ubeđeni smo da će uvoz jefine radne snage pojačati masovni socijalni egzodus naših građana, a oni koji će ostati u Srbiji, a to je ipak većina, postepeno će prihvatiti novonastalu realnost i postati ljudi bez dostojanstva, naviknuti na život u siromaštvu i na male zarade - piše na kraju saopštenja Sindikata Sloga.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Svakodnevica

Zoran Živković [17.08.2022.]
Anketa

Šta će košarkaši da urade na Evrobasketu?

Rezultati

Video dana

Nevidljiva barijera